Zadajte udarac HAKERIMA! Evo kako da kreirate SNAŽNE LOZINKE
Takve su lozinke: 123456, qwerty, password, iloveyou i all-time classic, hunter2 i slične tome., Foto: Profimedia

?*#$@

Zadajte udarac HAKERIMA! Evo kako da kreirate SNAŽNE LOZINKE

Među podacima koji mogu biti ugroženi su najpre lični podaci i krađa indetiteta, a potom i upad na naše bankarske račune i podatke ako smo ih, makar jednom, uneli u svoj računar

Objavljeno:

Jednostavne lozinke, posebno ukoliko se ista lozinka koristi na različitim nalozima, idealna su meta za krađu podataka korisnika.

Hakerski napadi direktno su usmereni prema prema lozinkama korisnika, posebno kada ih hakeri prepoznaju kao slabe lozinke, kratke i sačinjene na jednostavan način, samo od brojeva ili samo od reči.

Među podacima koji mogu biti ugroženi su najpre lični podaci i krađa indetiteta, a potom i upad na naše bankarske račune i podatke ako smo ih, makar jednom, uneli u svoj računar.

Ovaj napad koristi već opisani rečnički napad, ali uz dodatak. Pri napadu na određenu instituciju ili kompaniju isprobava se niz lozinki povezanih uz cilj napada. U tome hakerima pomaže softverski robot koji čita i upoređuje nizove povezanih izraza. Tako prikupljeni izrazi se mogu koristiti pri pokušaju upada u korisničke račune, kako bi se našlo podudaranje.Najbolja zaštita su jedinstvene, snažne, nasumične lozinke koje ne sadrže ništa što bi se moglo povezati sa vama lično, kompanijom ili organizacijom za koju radite.

Donosimo vam tri najčešća metoda kojima hakeri napadaju vaše lozinke i načine da se zaštitite od napada i ojačate zaštitu svojih podataka.

Hakovanje na osnovu rečnika

Ovaj metod hakovanja zasniva se na jednostavnom isprobavanju svih reči iz rečnika dok se ne pronađe i detektuje lozinka korisnika. Rečnik je sačinjen od baze podataka najčešće korišćenih reči prilikom izrade lozinki i njihovim paralelnim kombinacijama.

Takve su lozinke: 123456, qwerty, password, iloveyou i all-time classic, hunter2 i slične tome.

Kako biste se zaštitili potrebno je da kreirate snažne lozinke, kombinaciju slova i brojeva različitog fonta, kao i da lozinke budu drugačije za različite naloge.

Napadi grubom silom

Gruba sila je svaki napad tokom kojeg napadač koristi svaku postojeću kombinaciju slova, brojeva i drugih znakova. Većina će prvo probati najčešće korišćene alfanumeričke kombinacije.

Iako, teoretski gledano, ovaj pristup može probiti bilo koju lozinku, to može potrajati. Što je lozinka složenija, to će više vremena trebati.

Kako biste se zaštitili koristite lozinke sa kombinacijom znakova. Kad god je moguće ubacite i posebne znakove kao što su #, $,%.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazinnovosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.