VELIKA BRITANIJA HOĆE DA LIMITIRA GUGLOV MONOPOL? Pod lupom je ugovor s Eplom vezan za pretraživač!
Analitičari procenjuju da se taj iznos još povećao tokom godina, Foto: Pixabay

nove tehnologije

VELIKA BRITANIJA HOĆE DA LIMITIRA GUGLOV MONOPOL? Pod lupom je ugovor s Eplom vezan za pretraživač!

Izveštaj kaže da ugovor stvara „značajnu prepreku za ulazak i širenje“ za Guglove konkurente

Objavljeno:

Britanski regulatori pomno razmatraju dugogodišnji ugovor između Epla i Gugla preko podrazumevanog pretraživača u mobilnom pregledaču Safari iPhone proizvođača, izveštava Rojters.

Prema ažuriranom izveštaju koji je sačinila Uprava za konkurenciju i tržište vlade Velike Britanije, Gugl plaća Eplu „značajnu većinu“ od 1,2 milijarde funti (otprilike 1,5 milijardi dolara) koje ona plaća svake godine u Velikoj Britaniji, za takozvane zadane pozicije, u ostalim reči kada Gugl plaća kompaniji da bi njegov pretraživač pretvorio u pretraživač ili drugu platformu.

Izveštaj kaže da ugovor stvara „značajnu prepreku za ulazak i širenje“ za Guglove konkurente. Izveštaj takođe predlaže ili ograničavanje Eplove mogućnosti da unovči takve ponude ili da korisnicima da mogućnost izbora pretraživača nakon podešavanja.

Godinama se mobilni Safari oslanja na Gugl pretragu, čineći iPhone značajnim generatorom prihoda za Guglovo poslovanje sa mobilnim oglasima i pružajući Guglu prednost u odnosu na konkurenciju. U 2014. sudska dokumenta otkrila su da Gugl plaća milijardu dolara da bi osigurao zadanu poziciju na mobilnom Safariju u SAD.

Analitičari procenjuju da se taj iznos još povećao tokom godina. Epl ima veliku korist od toga, procenjuje se - 9 milijardi dolara godišnje od ovakvih ugovora o plasmanu, mada kompanija nikada nije otkrila konkretne cifre. Regulatori su sada zabrinuti zbog ovog velikog sporazuma u ​​Velikoj Britaniji, koji je prošle godine bio za 50 posto veći od onoga što je Gugl platio za američki plasman pri više od šest godina za daleko naseljeniju regiju, može ugroziti konkurenciju.

Guglovi konkurenti - poput Microsoftovih Bing-a i DuckDuckGo, nisu u mogućnosti da plate toliko veliku sumu za glavni plasman u podrazumevanom iPhone pretraživaču.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/The Verge)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.