NA DARKNETU NUDE SPAS OD KORONE ZA 1.000 DOLARA: Caka je u ovome!
ilustracija, Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

hakeri koriste situaciju

NA DARKNETU NUDE SPAS OD KORONE ZA 1.000 DOLARA: Caka je u ovome!

Kriminalci pokušavaju da iskoriste strah građana kako bi ponudili proizvode

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa izazvala je veliki strah među stanovništvom širom sveta, a taj strah otvara mogućnosti za zaradu kriminalnim bandama koje su počele sada da trguju krvlju izlečenih od KOVID-19.

Na Darknetu, delu interneta kojim mahom upravljaju hakeri i kriminalci, pojavio se oglas prodavca s neobičnom ponudom. Austrijski mediji prenose, on tvrdi da je bio inficiran koronavirusom i sada prodaje svoju krv i pljuvačku. Za probu krvi traži 1.000 dolara i tvrdi da krv i pljuvačka od izlečenih pacijenata sadrže antitela protiv virusa i da će pomoći obolelima da ih stvaraju. Takođe, navodi da će od prihoda živeti njegova porodica.

Ova objava je samo jedan od primera porasta prevara putem interneta vezanih za koronavirus. Kriminalci pokušavaju da iskoriste strah građana kako bi ponudili proizvode, među kojima je najviše testova i navodnih vakcina, odnosno lekova protiv koronavirusa.

MASKE PRODAJU ZA BITKOINE

Darknet, kao deo svetske kompjuterske mreže za koji je korisniku potreban poseban softver ili dozvola da bi mu pristupio, zbog čega je postao i tržište ilegalne trgovine skrivene od očiju šire javnosti, deluje kao posebno plodno tlo za iskorišćavanje ljudi koji su u panici zbog virusa. Tu se lažni lekovi i vakcine protiv KOVID-19 prodaju za stotine dolara, a prodavci za koje je utvrđeno da se javljaju iz SAD i Rusije nude hirurške i specijalne N95 maske u zamenu za virtuelnu valutu bitkoine.

Šta se može naći na Darknetu?

- krv i pljuvačka koje su, navodno, od izlečenih pacijenata

- lažni lekovi i vakcine protiv KOVID-19 koštaju stotine dolara

- hirurške i specijalne N95 maske prodaju se za bitkoine

- kutije leka hlorokina nude se za 200 dolara po komadu

Izjave američkog predsednika Donalda Trampa o potencijalnoj delotvornosti lekova hlorokin i hidroksihlorokin u borbi protiv koronavirusa izazvale su pomamu za ovim lekovima, koji se inače koriste protiv malarije, oko čije se efikasnosti protiv KOVID-19 stručnjaci i dalje nisu saglasni. Britanski list Indipendent objavio je nedavno da se na Darknetu kutije hlorokina mogu naći po ceni od 200 dolara po komadu.

HAKERI NAPADAJU BOLNICE

U martu je sajt Bliping kompjuter, specijalizovan za pružanje odgovora na tehnička pitanja vezana za računare, objavio da je stupio u kontakt sa sedam hakerskih grupa koje koriste rensomver, softver za ucene, pomoću kog blokiraju ljudima kompjutere i traže otkup, poslavši im upit da li će se tokom pandemije koronavirusa uzdržati od napada na informacione sisteme bolnica. Svega dve od sedam tih grupa su izjavile da neće napadati bolnice dok traje zaraza. Mediji koji prate kompjutersku scenu su u međuvremenu objavili da su se profesionalci iz 65 zemalja sveta koji se bave informacionim tehnologijama udružili kako bi se borili protiv rensomvera, koji se koristi za napade na bolnice.

Nude 267 miliona Fejsbuk podataka za 500 evra

Firma za istraživanje sajberbezbednosti "Sajbl" objavila je da je putem foruma na Darknetu otkrila oglas za prodaju 267 miliona podataka korisnika Fejsbuka za samo 500 evra. "Sajbl" je na Tviteru konstatovao da očigledno vrednost onlajn identiteta sve više opada. Mediji navode da je Fejsbuk još od prošle godine bio upoznat s ovim najnovijim curenjem podataka, a iz te kompanije tvrde da proveravaju šta se desilo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.