Pokrivate li kameru na laptopu? Posle ovog teksta ćete početi (FOTO) (VIDEO)
Foto: Eyebloc / Youtube printscreen

paranoja ili ne?

Pokrivate li kameru na laptopu? Posle ovog teksta ćete početi (FOTO) (VIDEO)

Stručnjaci za špijunažu su, pre nekoliko godina otkrili, da hakeri mogu da upadnu u sistem bilo kog uređaja i špijuniraju ljude putem prednjih kamera na njima
Objavljeno: 11:32h

Tehnološka manija za proizvodnjom kamera pokrenula je još jedan trend - proizvodnju nalepnica za prekrivnje istih! Proizvode se za sve uređaje: mobilne telefone, laptopove, kamere za desktop računare, pa čak i za televizore. Mislio je da ga vara, pa postavio kameru: Ovome se nikako nije nadao (VIDEO) Stručnjaci za špijunažu su još pre nekoliko godina otkrili da hakeri mogu da upadnu u sistem bilo kog uređaja i na taj način špijuniraju ljude putem prednjih kamera na njihovim telefonima ili laptopovima, piše Gardijan.

Direkor FBI Džejms Komej je svojom izjavom prošlog meseca podgrejao teoriju o špijuniranju. - Pokrivam kameru svog laptopa zato što sam video da neko pametniji od mene radi to isto - kratko je rekao Komej. Praksa prekrivanja kamera nije nova za one koji internet poznaju malo temeljnije od prosečnog korisnika.

foto: AP / Jose Luis Magana

Prodaja stikera za laptopove počela je 2013. godine, a na njima je pisalo: "Ove nalepnice su antinadzorna tehnologija koju je nemoguće hakovati". Da je strah od ove vrste špijunaže ušao duboko u pop kulturu pokazuje i trejler za film "Snouden", Olivera Stouna koji govori o čuvenom analitičaru NSA Edvardu Snoudenu. U sekvenci tog filma glavni glumac bojažljivo gleda prema kameri svog laptopa tokom intimnih trenutaka sa svojom devojkom.

Da li je u pitanju paranoja ili ne? Gardijan piše da je ovakva špijunaža i te kako moguća, i za to navodi primer iz 2013. godine, kada su IT stručnjaci dokazali da mogu da daljinski uključe kameru na bilo kom "Epl" računaru, i to tako da vlasnik uređaja nije svestan toga, pošto bi lampica "ON" i dalje bila isključena. Jedna od najboljih kompanija u prodaji stikera za kamere je "CamPatch" iz Vašingtona. Njeni osnivači su rešili da se upuste u ovaj biznis nakon što su "načuli" da je neko, ko poznaje nekoga iz Pentagona, rekao da je špijunaža putem kamera na uređajima nova dimenzija nadzora koje su određene vladine agencije već počele da eksploatišu". (Epreso.rs / The Guardian / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.