DIDS 2020 – privatnija i (ne)bezbednija globalna mreža
Foto: Promo

Nove internet tehnologije

DIDS 2020 – privatnija i (ne)bezbednija globalna mreža

Tihe internet revolucije

Objavljeno: 11:32h

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 19. marta 2020. godine u hotelu „Metropol Palace“ organizuje jedanaestu po redu godišnju konferenciju Dan internet domena Srbije – DIDS 2020, pod sloganom „Tihe internet revolucije“.

Ove godine DIDS posetiocima postavlja važno pitanje - čijim očima ćete gledati, ili već gledate internet? Tokom prvog bloka konferencije – Privatno i (ne)bezbedno, biće razmatrano pitanje slobode, privatnosti i bezbednosti korišćenja interneta kroz razgovor o novim inicijativama koje bi trebalo da omoguće korisnicima interneta više privatnosti, ali čija je implementacija pred stručnjake i globalnu internet zajednicu stavila brojna pitanja. Samo neka od tih pitanja su kako će biti sprovedene postojeće bezbednosne norme i mehanizmi i da li će pregledači i aplikacije dobiti nekontrolisanu vlast nad pristupom internet sadržajima? Da li se struktura interneta kakav smo znali više od četrdeset godina, a koji je zasnovan na DNS servisu, nepovratno menja i da li se menja na bolje ili na gore? Da li stojimo na ivici internet anarhije, ili na putu da globalna mreža postane bolje mesto za sve?

Navedena pitanja razmatraće stručnjaci Dejvid Konrad iz zemlje i sveta.

Po prvi put na skupu u Srbiji govori, tehnički direktor ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), organizacije koja upravlja globalnom adresnom strukturom interneta, koji govori kao uvodničar i panelista prvog bloka. Panelistkinja je i Polina Malaja, savetnica za politike CENTR-a (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa). Panelista prvog bloka je i Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT usluga RNIDS-a i član tima za proveru i davanje preporuka za bezbednost, stabilnost i otpornost globalnih sistema i pravila i procedura ICANN-a (SSR2 Review Team). Blok moderira Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije Diplo fondacije.

Kao i svih prethodnih godina prisustvo na DIDS-u je besplatno, ali je, zbog ograničenog broja mesta, registracija obavezna. Registracija za DIDS 2020 putem sajta na adresama dids.rs i дидс.срб počeće u drugoj polovini februara. Pratite nas preko veb sajta RNIDS-a i društvenih mreža.

Dobrodošli na #DIDS2020.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.