RUDARITE LI KRIPTOVALUTE? Imamo lošu vest za vas!
Koronavirus utiče na tržište kriptovaluta, Foto: EPA/JUSTIN LANE

POGUBAN UTICAJ

RUDARITE LI KRIPTOVALUTE? Imamo lošu vest za vas!

Bilo je i logično

Objavljeno:

Izbijanje korona virusa u Aziji počinje da utiče i na svet kriptovaluta na neke nepredviđene načine - otkazivanjem konferencija, pa čak i zatvaranjem objekata koji obrađuju transakcije. Od neformalnih MeetUpa održanih tokom prvih dana Bitcoina do ekstravagantnih zabava na vrhuncu pomame za kriptovalutama, skupovi su bili ključni za kreiranje interesa investitora, prenosi portal SEEbiz.

Saopšteno je da je za početnike kriptovaluta DeFiner otkazao investitore u čak 10 gradova zbog epidemije koja je zahvatila delove Kine. Rudarski basen BTC.top, čiji računari pomažu u proveri transakcija, objavio je da su jednu od njegovih farmi zatvorile kineske vlasti želeći da spreče širenje virusa. Proizvođači opreme, uključujući MicroBT, proizvođač zupčanika koje koriste rudarske farme, objavili su da odlažu isporuke.

"Korona virusni događaji nažalost će biti više 'normalni' nego 'crni labud' tokom narednih decenija", rekao je Dave Balter, izvršni direktor u istraživanju kriptovaluta Flipside.

"Uticaj na specifične industrije osetiće se, ali to će postati deo nove normalnosti.", dodaje Batler.

Utiče li virus na cene novčića raspravljalo se od početka epidemije. Zagovornici kažu kako su pomogli u podizanju privlačnosti kriptovaluta, dok skeptici navode nedostatak snažne povezanosti s drugim kategorijama imovine. Kripto indeks Bloomberg Galaxy skočio je 60 odsto od decembra.

Uticaj na domaća preduzeća jedino prelivanjem iz Evrope Kina je epicentar kripto sektora gotovo od uvođenja bitcoina godine 2009. Dvadeset od top 50 razmjena kriptovaluta utemeljeno je u azijsko-pacifičkoj regiji i činilo je oko 40% bitcoin transakcija u prvoj polovici 2019. godine, prema podacima iz Chainalysisa. Unutar regije većina razmjene dogodila se upravo u Kini, utvrdile su istraživačke tvrtke.

Pet rudarskih subjekata - svi oni sa sjedištem u Kini - kontroliraju oko 50% sve računalne snage na Bitcoin mreži, otkrila je analiza iz TokenAnalyst-a, o čemu je SEEbiz pisao prije nekoliko dana.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.