NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Gugl ukida stvar na koju su svi korisnici odavno naviknuti!
Foto: Shutterstock

ŠTAa?

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Gugl ukida stvar na koju su svi korisnici odavno naviknuti!

Za očekivati je kako će biti onih, koji će se svemu ovome protiviti

Objavljeno: 21.01.2020. 18:22h
  • 1

U Google kompaniji planiraju da tokom iduće dve godine postupno ukinu podršku internet kolačićima (cookies) u web pregledaču Chrome za eksterna lica.

Najava ukidanja podrške za internet kolačiće trećim stranama u Chrome-u nije veliko iznenađenje, s obzirom na to da u Google-u nameravaju da podignu nivo sigurnosti svog internet pregledača.

Rok za ukidanje podrške prilično je kratak i mogao bi imati posledice po više industrija, koje svoje poslovanje baziraju na internet servisima kakvi postoje danas. Takođe, planiraju se nova ograničenja kad je reč o praćenju korisnika.

Uvode se nova pravila SameSite, koja određuju kako je kolačićima označenim za korišćenje trećim stranama moguće pristupiti isključivo putem sigurne internet veze, odnosno HTTPS.

Međutim, u iduće dve godine se planira potpuno uklanjanje podrške za internet kolačiće u Chrome-u. To će biti ogromna promena, pre svega za oglasnu industriju i izdavače, koji zavise od praćenja kretanja i ponašanja korisnika na web-u, ali i trgovine njihovim informacijama.

Google će ponuditi rešenje kolokvijalno nazvano “peščanik za privatnost”, koje bi oglašivačima trebalo da omogući prikaz relevantnih oglasa uz svođenje praćenja na najmanju moguću meru.

Za očekivati je kako će biti onih, koji će se svemu ovome protiviti.

U Google kompaniji su otvoreni za alternativna rešenja, ali insistiraju na zaštiti privatnosti korisnika i standardima računarske bezbednosti. Takođe, očekuju kako će njihov primer slediti i drugi kreatori web pregledača.

Neki od njih, poput Mozilla-e s Firefox-om, već su povukli radikalne poteze kako bi blokirali brojne internet kolačiće trećih strana, prenosi CBS.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media