ANA BRNABIĆ NA DIGITAL DAY-u: Ovo je vrlo interesantno VREME, naša GENERACIJA živi četvrtu INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU
Srbija je zemlja budućnosti: Ana Brnabić, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

premijerka o tehnologijama

ANA BRNABIĆ NA DIGITAL DAY-u: Ovo je vrlo interesantno VREME, naša GENERACIJA živi četvrtu INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU

Digitalna kreativna Srbija - tako treba da se promovišemo jer mislim da smo kreativna zemlja

Objavljeno: 16.05.2019. 16:52h

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima potencijala, znanja, talenata i ideja da pobedi u digitalizaciji, nazivajući je četvrtom industrijskom revolucijom.

 

Prvog dana konferencije Digital Day, koja se ove godine održava deveti put, Ana Brnabić je u intervjuu u okviru skupa rekla da je digitalizacija postala svakodnevna tema, da Srbija trči u korak sa svetom i da sve više ulaže u digitalizaciju i nove tehnologije.

Srbija se menja. Pre skoro dve godine, kada sam predstavljala ekspoze pred poslanicima, rekla sam da su obrazovanje i digitalizacija moji glavni ciljevi kao premijerke, pa su me belo gledali. Tada to nisu razumeli, a danas živimo u drugačijoj Srbiji, razumeju šta radimo i razumeju potencijal digitalizacije. Živimo jako interesantno vreme, naša generacije se našla u sred četvrte industrijske revolicije. I ova revolucija će promeniti svet, kao i prethodne, ali najbrže od svih. Kada živite u sred revolucije imate šansu da promenite svoju zemlju, a mi možemo da postanemo pobednici revolucije u kojoj smo sada, imamo potencijal i talente, možemo da trčimo tu trku”, rekla je premijerka.

Na pitanje kako uspostaviti poverenje između onih koji sprovode promene i onih koji ih koriste, Ana Brnabić je rekla da je poverenje najteže uspostaviti kad su promene najveće.

Pre dve godine nepoverenje građana je bilo ogromno, ali se radi se o tome da ako trčite u korak s vremenom imaćete i više sredstava . Poverenje se uspostavlja korak po korak, poverenje između Vlade, privrede i građana je mnogo veće kada govorimo o digitalizaciji uprave, države. Portal e-beba je najbolji dokaz koliko smo uradili na tom polju jer se sve bitno rešava za 10 minuta, sva dokumenta imate. E-recept je takođe unapredio stvari, u zdravstvu, i to je prošlo glatko, na moje prijatno iznenađenje, i to kod starijih, jer su tada rekli ‘e sad razumem digitalizaciju’“, rekla je premijerka.

Govoreći o lažnim vestima, premijerka je ocenila das u one veliki problem, da njoj i njenom timu oduzimaju mnogo vremena, a da pokušavaju da uruše kredibilitet.

Moja je strategija da što više budem aktivna na Tviteru, meni znači da građani mogu lako da me kontaktitaraju, mislim da time mogu da utičem na stvari, da ih brže menjamo. Vidite kako se kod nas prenose informacije skoro bez provere, ali mi s ečini da niko, nažalost, ne izvlači pouku iz toga”, kaže premijerka.

“Digitalna kreativna Srbija - tako treba da se promovišemo jer mislim da smo kreativna zemlja, a ako želimo da budemo pobednici u revoluciji, najvažniji su kreativne insustrije, kultura i obrazovanje. Ne treba da razmišljamo u silosima, već multimedijalno. Srbija stvara (Serbia Creates) je koncept koji treba da pokaže koliko je naša zemlja kreativna i za šta je sposobna - za inovacije, tehnologije, iskustva, umetnost, film... Mislim da će sledeća stvar biti ‘Srbija stvara med’ jer pravimo veliki pogon u Rači, gde će biti okupljeni svi veliki proizvođači meda”, najavila je ona.

Po talentima smo među prvih pet zemalja na svetu. Sektor IT-a, gaming-a, izvoz softvera.. po tome smo napredovali u prvom kvartalu 2019. godine 28,9 odsto, a obrazovanje je ključna stvar ako želimo osnovu za drugačiju budućnost, gde ćemo biti pobednici. Uveli smo programiranje u osnovne škole, broj odeljenja specijalizovanih za IT je petostrusko povećan, povezali smo škole na besplatan internet, ulažemo 100 miliona evra u naučno-tehnološke parkove, osnovali smo Fond za nauku, uz podršku naučne dijaspore, postali smo punopravna članica CERN-a, kao tek 23. zemlja na svetu, a meni zameraju da se previše bavim digitalizacijom. Ja ne mislim tako, mislim da samo tako možemo napred lakše i brže, mislim da je pravi momenat da promenimo svoju zemlju, da bude lepša. Želim da znate da su vam moja vrata otvorena - dođite mi s kritikama, predlozima , savetima i hajdemo brzo i efikasno napred”, zaključila je Ana Brnabić.

BONUS VIDEO:

PARADA PONOSA PRVI PUT U NOVOM SADU: Dugine boje, frulica i opanci! Pogledajte atmosferu na Trgu republike (KURIR TV)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media