Da li ste fasovali ovaj ucenjivački virus? Plati 5 glava ili ode sve s kompa! (FOTO) (GIF)

zaraza uzela maha

Da li ste fasovali ovaj ucenjivački virus? Plati 5 glava ili ode sve s kompa! (FOTO) (GIF)

Ukoliko dobijete mejl u kome se od vas traži da platite 500 evra da vam svi podaci s kompjutera ne bi bili izbrisani, dajemo vam info kako da to izbegnete
Objavljeno: 16:05h

Ransomware - nova ucenjivačka vrsta virusa koja vam briše sve podatke sa kompjutera, ukoliko ne platite otkup (engl. "ransom"), postao je sve veća pretnja korisnicima interneta. Ukoliko dobijete mejl u kome se od vas traži da platite 500 evra da vam svi podaci sa kompjutera ne bi bili izbrisani, dajemo vam info kako da to izbegnete. 304 miliona sajber napada u 2015! (FOTO) (GIF) Ransomware postaje ozbiljna forma sajberkriminala! Prenosi se otvaranjem zaraženih fajlova u imejl prilogu (atačmentu), što može biti običan .pdf, .jpg ili .doc fajl, i kliktanjem na sumnjive linkove u porukama (imejl, Tviter, Fejsbuk...). Jednom kad virus uđe u sistem i šifruje fajlove, jedini način je otkup - NEMA ČIŠĆENJA!

Ako ne platite, nakon što vam je zatražen otkup (redovno "tarifa" je oko 500 evra, često i u BitCoinima), možete da se pozdravite sa podacima. Kako vam se to ne bi dogodilo, možete da uradite sledeće: - Redovno radite "backup" podataka na eksterni disk (i cloud) koji povezujete na komp samo povremeno. Po mogućstvu, čuvajte bar dve verzije backupa. Ne radite "backup" kad vam je otkup već zatražen. - Instalirajte antivirus (ima i besplatnih) i redovno ga ažurirajte, kako bi vam onemogućio (ili vas bar upozorio) da ne otvorite sumnjivi fajl ili web link.

- I najvažnije: Ne klikćite gde ne treba! Imejl poruke, a sve češće i poruke na društvenim mrežama, nose fajl ili link koji je zaražen, iako stižu i od vama poznatih osoba. Takve poruke uglavnom deluju sumnjivo zdravom razumu: nepoznati vam šalju "invoice" da vam "uplate pare", "banka" vam javlja problem, poznanik vam šalje poruku na čudnom srpskom jeziku, sa atačmentom ili linkom koji niste tražili... Proverite ih pre otvaranja/kliktanja, a najčešće prosto preskočite! Još nešto! Ako već zakačite virus - probajte da se cenjkate. Bilo je slučajeva da su ucenjivači ljudima smanjivali cenu za 50, čak i za 75 odsto... Probajte da smislite dovoljno tužnu priču! (M. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.