Hoćemo li uskoro imati veštine i um kao u Matriksu? (GIF) (VIDEO)

Matrix mind

Hoćemo li uskoro imati veštine i um kao u Matriksu? (GIF) (VIDEO)

Naučnici HRL laboratorije tvrde da su razvili metodu koja koristi moždane talase stručnjaka putem kojih bi, u nekoj oblasti, mogli da se treniraju potpuni početnici
Objavljeno: 16:05h

Sećate li se legendarnih scena iz Matriksa kada Neo u sekundi nauči kung fu, nakon što mu aplouduju veštinu u mozak? Takva mogućnost učenja uskoro bi mogla od naučne fantastike da postane stvarnost. Grupa naučnika tvrdi da je razvila metodu koja koristi uzorke moždanih talasa stručnjaka u obuci početnika. Svi ćemo biti genijalci: Evo od čega to zavisi! (FOTO) Oni su napravili seriju eksperimenata i demonstrirali tehnologiju kojom mogu da se iskoriste moždani talasi jedne osobe za pomoć u učenju druge osobe. Snimili su moždanu aktivnost 6 pilota komercijalnih i vojnih aviona i njihove reakcije za vreme treninga u realističnim simulatorima leta. Zatim su elektrodama prenosili te moždane talase u umove početnika pomoću tehnike koju su nazvali - transkranijalna strujna direktna stimulacija (tDCS).

Ponavljali su taj postupak četiri dana i, kako navode, rezultati su zapanjujući - početnici koji su dobijali takvu stimulaciju pokazivali su poboljšanje savladavanja nove veštine za čak 33 odsto u odnosu na početnike koji nisu dobijali moždane talase.

Ta tehnika pomaže osnaživanju neuroplastičnosti mozga, koja je zaslužna za proces učenja. - Kada nešto naučimo naš se mozak fizički promeni. Stvaraju se veze, koje se pojačavaju u procesu koji se zove neuroplastičnost. Ono što naš mozak radi je da targetira određene delove mozga dok učite - pojašnjava vođa istraživanja doktor Metju Filips, neuronaučnik kalifornijske HRL laboratorija. Sistem meri šta mozak osobe radi dok uči, i tako omogućava podešavanje stimulacije prema pojedincu. On koristi elektrode, ugrađene u kapicu, koje mere električne aktivnosti u mozgu. Druge elektrode stvaraju slabu struju kako bi stimulirali određene delove mozga zadužene za učenje. Efekti takve vrste stimulacije i učenja traju po nekoliko sati pa ih treba pojačavati ponavljanjem kroz nekoliko dana kako bi s veze između neurona pojačale.

Naučnici se, i pored sumnji u uspeh ove metode, nadaju se da bi se, u budućnosti, tehnika mogla koristiti za učenje vožnje automobila, stranih jezika, ali i drugih veština kao i pomoći onima koji su pretrpeli moždani udar. (Espreso.co.rs / 24 Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.