VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE KORISNIKE INTERNETA: U sledećih 48 sati može biti VELIKIH PROBLEMA
Foto: Pixabay

opasno

VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE KORISNIKE INTERNETA: U sledećih 48 sati može biti VELIKIH PROBLEMA

Na udaru će biti oni čiji se operateri nisu pripremili

Objavljeno:

Korisnici interneta širom svete mogli bi da imaju probleme sa uspostavljanjem konekcije u četvrtak i petak, pošto će serveri glavnih domena i infrastruktura koja kontroliše mrežu biti isključeni neko vreme.

The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN), kompanija koja je ogvorovna za održavanje imena domena i IP adresa, menjaće u tom periodu kriptografski ključ kojim se štiti Sistem imena domena (DNS) u adresaru interneta.

Ovo je važna mera koja osigurava siguran, stabilan i otporan DNS, objavili su u Telu za regulaciju komunikacija (CRA).

- Kako bismo dodatno pojasnili, određeni korisnici interneta bi mogli da budu na udaru, ako se njihovi mrežni operateri ili provajderi interneta (ISP) nisu spremili za ovu promenu. Međutim, ovo se može izbeći omogućavanjem odgovarajućih sigurnosnih ekstenzija - napisali su oni.

Analitičar Mobile Research Grupe Eldar Murtazin objasnio je da bi korisnici interneta mogli da se suoče sa poteškoćama u sledećih 48 sati. Može biti problema sa pristupom određenim resursima, a može se desiti i da se neke internet stranice sporije učitavaju. Neki korisnici bi mogli da imaju problema sa pristupom mreži ako koriste provajdere koji nisu savremeni.

ICANN je već izvršio preliminarne testove koji su pokazali da bi ključni procesi zamene mogli da stvore minimalne probleme.

Arsenij Šelčin, specijalista za digitalnu ekonomiju, uverava ljude da nemaju čega da se plaše, pošto je glavni softver već uspešno zamenjen.

Procedura za promenu kriptografskih ključeva postala je neophodna zbog sve većih opasnosti po strukturu interneta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.