NAJBOLJI PC KOMPJUTER NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE: Ima ŠESTOUGAONI DIZAJN i specifično KUĆIŠTE, ali i jednu MISTERIJU
AXE-R je pre svega pametno kućište i služi kao baza za komponente, Foto: SSPCMODDING

novi patent

NAJBOLJI PC KOMPJUTER NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE: Ima ŠESTOUGAONI DIZAJN i specifično KUĆIŠTE, ali i jednu MISTERIJU

Stvoriti nešto inovativno nije lako pogotovo ne u Srbiji, a pre osam meseci Nemanja, Nenad i Dušan su oformili „AXE-R“ tim i napravili jedan od najatraktivnijih računara na planeti

Objavljeno: 18:23h
Jovana Jovanović

Nesvakidašnji atraktivni šestougaoni dizajn, impresivne komponente AI (artificial inteligence) su ono što AXE-R izdvaja i čini ga posebnim u odnosu na sve ostale računare.

AXE-R je pre svega pametno kućište i služi kao baza za komponente, jer poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve važne parametre računara pa između ostalog vlažnost i temperaturu vazduha.

Ideja za ovaj projekat nastala je pre dve godine, a projekat smo započeli pre devet meseci. Suština priče je da niko nikada nije napravio heksagono kućište, a takvo kućište je zanimljivo iz više razloga, prvo to što ga niko do sada nije projektovao, a drugo trebalo bi da prati PC logo", kaže Dušan Srbljak.

AXE-R
AXE-R foto: Filip Plavčić

Naime, AXE-R kućište samo brine o komponentama ukoliko dođe do curenja tečnosti automatski će se ugasiti, a ako temperatura unutar istog nije optimalna poklopac će se automatski otvoriti zarad dodatne provetrenosti.

Interesantno je to što AXE-R kućište ima svoj softver kao i hardver i ceo softver kontroliše podizanje i spuštanje haube, a kad dostigne trideset pet stepeni u unutrašnjoj temperaturi kućišta onda će se hauba automatski podići", navodi Srbljak.

RF ključ
RF ključ foto: Filip Plavčić

Srbljak dodaje da su napravili poseban ključ koji se zove RF ključ bez kojeg niko ne može da pristupi računaru odnosno bez tog plastičnog kjuča niko ne može da uključi računar i ističe da su se poprilično namučili dok nisu završili kompletan projekat.

Sa projektom AXE-R ovi mladi momci osvojili su prvo mesto na ovogodišnjem svetskom prvenstvu modovanja kućišta pod nazivom "Case Mode World Series 2018" jer su se takmičili u kategoriji „Scrach Build".

Grafičke kartice
Grafičke kartice foto: Filip Plavčić

Komponente za kućište:

CPU: AMD Threadripper 1950X

RAM: ADATA XPG 8x8Gb DDR4 RGB

SSD: XPG SX8000 PCIe Gen3x4 M.2

MB: Gigabyte AORUS X399 Gaming 7

GPU: 2xGigabyte Vega 64

GPU: Cooler Master V1200 Platinum i CM 120 AP RGB fans

Cooling: EKWB full custom dual-loop water cooling system

AXE-R kućište
AXE-R kućište foto: Filip Plavčić

Drugi projekat na kojem rade Nemanja i Nenad Đorđević nalazi se u kategoriji "Tower Mod" i zove se "Odisej" , a on se razlikuje od projekta AXE-R po tome što se koriste već postojeća kućišta i cilj je da se ta kućišta modifikuju.

Bonus video:

AXE-R je jedan od najboljih računara na svetu!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.