Naučnici iz Kalifornije: Ovo bi mogao da bude poslednji vek za ljude! (VIDEO)

ZATVARAMO ISTORIJU LJUDI

Naučnici iz Kalifornije: Ovo bi mogao da bude poslednji vek za ljude! (VIDEO)

Postapokaliptične vizije u kojima dominiraju mašine i vanzemaljci mogle bi da postanu realnost tokom trećeg milenijuma, predviđa istraživač Set Šostak
Objavljeno: 15:44h

Možda vam zvuči kao neka od epizoda "Dosijea Iks", ali sudeći po tvrdnjama naučnika sa Instituta za potragu vanzemaljske inteligencije (SETI), u narednim vekovima bi bića veštačke i nadljudske inteligencije mogla da zamene, čak i "zbrišu" ljude sa lica zemlje! 17 gedžeta koji dokazuju da već živimo u budućnosti! (FOTO) (GIF) Apokaliptična vizija po kojoj je 21. vek poslednji u kojoj će ljudska civilizacija biti "na tronu" sve je prisutnija kod naučnika. Mnogi od njih smatraju da će u prvom talasu ljude "potopiti" super-ljudi, proizvod genetskog inžinjeringa, iz filma poznatiji kao - kiborzi.

Prema doktoru Setu Šostaku, sa pomenutog instituta u Mauntin Vjuu, tri faktora odvešće ljude u propast i do istrebljenja u tekućem milenijumu: genetski inžinjering, veštačka inteligencija i putovanja u svemir. - Nove tehnologije odvešće nas nizbrdo na putu evolucije, jer se okrećemo od prirode. Naše mesto zauzeće bića koja nemaju veze s prirodom - kaže Šostak.

Ipak, najveću bojazan naučnici instituta SETI pokazuju u odnosu na veštačku inteligenciju. - Razvoj veštačke inteligencije sigurno će da bude najdramatičnija promena. Opravdano je očekivati da će na mesto unapređenih potomaka, kako ih mi zamišljamo, doći oponenti koji će smatrati da su bolji od nas - tvrdi naučnik.

Slično mišljenje ima i čuveni Stiven Hoking, koji smatra da jedino kolonizacija Sunčevog sistema može da spasi ljudsku civilizaciju i rasu. Pored pomenutih faktora promena, on predviđa da planetu Zemlju očekuje i jedna kolosalna katastrofa u narednih hiljadu do 10 hiljada godina, zbog koje će ljudi morati da potraže drugo mesto pod suncem. - Teško je očekivati da možemo da zaustavimo ove procese promena, ili da im promenimo pravac. Umesto toga, dok možemo, potrebno je da ih prepoznamo, uočimo opasnosti i dovedemo ih u kakvu-takvu kontrolu - kaže Hoking.

Imaćemo nadljudske sposobnosti i nove boje očiju: Evo kako će čovek izgledati za 1.000 godina! Zvuči izvodljivo? Ne baš. Pre nego što krenete u paranoju od toga šta bi moglo da nas istrebi od spoljnih faktora, setite se da imamo i puno problema iznutra, poput nuklearnog oružja, stvaranja otpada ili velikih, veštački stvorenih zaraza. Možda je bolje pitanje: Da li ćemo uopšte dočekati da nas neko drugi istrebi, ili ćemo to uraditi sami? (A.S. / Elite Readers)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.