DRŽITE LAPTOP U KRILU? Ovo je PRAVA ISTINA o tome da li je to štetno ili ne!
Dame uglavnom nemaju čega da se plaše i da slobodno mogu da drže laptop na krilu kada to požele, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

DRŽITE LAPTOP U KRILU? Ovo je PRAVA ISTINA o tome da li je to štetno ili ne!

Nema osobe koja bar jednom u životu nije držala otvoreni kompjuter na sebi

Objavljeno:

Od kada postoje laptop računari postoji i verovanje da ih ne bi trebalo držati na krilu, uglavnom zbog činjenice da značajno povećavaju temperaturu zbog grejanja i na taj način utiču negativno na reproduktivne organe. Istraživanjem da li je ovo mit ili istina bavio se i portal The Verge, koji je kontaktirao tri stručnjaka iz različitih univerzitetskih i medicinskih ustanova širom SAD u potrazi za odgovorom.

Stav lekara i profesora medicine je da dame, uglavnom nemaju čega da se plaše i da slobodno mogu da drže laptop na krilu kada to požele. Što se muškaraca tiče, činjenica da su muški reproduktivni organi izvan tela i činjenica da zaista može da dođe do neznatne povećanje toplote oko njih, zapravo ne znači ništa loše, pa i muškarci slobodno mogu da drže mobilne računare na krilu kad im je to zgodno ili potrebno.

Jedan doktor savetovao je, ipak, preventive radi, iako ništa nije naučno dokazano, da muškarci, koji upravo „rade“ na potomstvu, ipak ne koriste laptop na krilu, kako bi odagnali i najmanju sumnju, ali za sada nje dokazano da temperatura, osim neprijatnosti zbog zagrevanja, može da izazove poremećaje reproduktivnih organa ili povećano zračenje bilo kog dela tele.

Mnogi veruju da je držanje laptopa na krilu opasno po zdravlje
Mnogi veruju da je držanje laptopa na krilu opasno po zdravlje foto: Profimedia

Današnji laptop računari su unapređeni, manje se greju i samim tim emituju toplotu koja jeste konstantna, ali značajno manja u odnosu na ranije laptop modele. Takođe, odvođenje toplote na modernim računarima vrši se ne samo sa donje strane, nego i sa svih strana uređaja, što dodatno smanjuje rizik od negativnog uticaja toplote na bilo koji deo ljudskog tela.

BONUS VIDEO: Igrali smo stare arkadne igrice na Infogamer-u u Zagrebu

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.