Fejsbuk zbog curenja podataka izgubio 50 milijardi dolara, tvrde da su prevareni
Foto: Reuters/Dado Ruvić

Facebook tvrdi da je prevaren

Fejsbuk zbog curenja podataka izgubio 50 milijardi dolara, tvrde da su prevareni

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su osnivača i izvršnog direktora Marka Zakerberga da pruži objašnjenje nakon što su američki mediji objavili da je britanska analitička kompanija Kembridž analitika sarađujući sa izbornim timom Donalda Trampa koristila privatne podatke korisnika Fejsbuka kako bi namestila Trampovu pobedu

Objavljeno: 14:17h

Društvena mreža Fejsbuk saopštila je da su "skandalizovani što su prevareni" upotrebom podataka svojih korisnika od strane kompanije Kembridž Analitika navodeći da "razumeju ozbiljnost problema".

Fejsbuk je u saopštenju naveo da je kompanija odlučna da strogo primeni svoju politiku da zaštiti privatne informacije i da "preduzima sve raspoložive mere da se to efikasno sprovede".

Portparol Fejsbuka rekao je da rukovodioci grupe neumorno rade na tome da dođu do svih podataka i da preduzmu potrebne mere jer razumeju značaj problema.

Fejsbuk se oglasio rekavši da su podaci legitimno sakupljeni, ali da ih Kembridž analitika nije izbrisala kad joj je bilo rečeno, iako ona tvrdi suprotno. Portparol Fejsbuka je naveo da Kogan nije smeo da prenese podatke trećoj strani koja ih je iskoristila u marketinške svrhe, odnosno Kembridž analitici.

Dodali su i da je deljenje podatka korisnikovih prijatelja van aplikacije takođe protivno Fejsbukovim pravilima i da će firma poslati svoje predstavnike u Vašington u sredu kako bi odgovorili na pitanja Kongresa.

Kompanija Fejsbuk izgubila je u prethodna dva dana oko 50 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti zbog krize s podacima korisnika.

Tržišna vrednost Fejsbuka u petak je bila 537,7 milijardi dolara, da bi na kraju jučerašnjeg dana bila 488,5 milijardi dolara. Akcije Fejsbuka u petak su vredele 185,09 dolara, a juče 166,67 dolara.

Kembridž analitika je saopštila da je sporne podatke izbrisala i saglasila se da digitalni forenzičari provere njiihove tvrdnje.

Naime, Kembridž analitika, kompanija koja ima kancelarije u Velikoj Britaniji i SAD, optužena je da je ilegalno došla i koristila lične podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Ova kompanija je iskoristila kviz „Ovo je tvoj digitalni život“ profesora psihologija na Univerzitetu Kembridžu Aleksandra Kogana koji je Kogan napravio još 2014. godine, a koji je tada bio u skladu sa Fejsbukovim pravilima.

On je taj kviz napravio kako bi proučavao ljudsko ponašanje kroz društvene mreže, ali tvrdi, nije znao da će biti upotrebljen u kampanji Donalda Trampa.

Kristofer Vajli, nekadašnji radnik Kembridž analitike, rekao je da je ova firma prikupila velike količine podataka koristeći taj kviz u kome je učestvovalo 270.000 ljudi, a da su podaci 50 miliona korisnika, koji su uglavnom iz SAD, sakupljeni bez njihovog eksplicitnog pristanka, odnosno preko mreža njihovih prijatelja.

On navodi da su podaci potom prodati Kembridž analitici, koja nema veze sa Kembridž univerzitetom, koja je potom iskoristila te podatke da profiliše ljude, a zatim se pobrine da do njih dođe materijal koji promoviše Trampa.

Direktor Kembridž analitike Aleksander Niks suspendovan je pošto se pojavio snimak na kome se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima 2016. i da je odradila "sve podatke, svu analitiku, svo targetiranje", kao i da je koristila imejl server koji se samouništavao posle obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi. Kembridž analitika negira zloupotrebe, a Trampov štab tvrdi da nije koristio podatke Kembridža čiju je investitor konzervativni američki milijarder Robert Merser, dok je njegov štićenik i bivši Trampov bliski saradnik i šef izbornog štaba Stiven Benon bio potpredsednik u kompaniji.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.