Rešite ovu ZAGONETKU i očekuje vas NAGRADA od MILION DOLARA! Za sada niko nije uspeo! (VIDEO)
Foto: Pixabay

kompjuterski program

Rešite ovu ZAGONETKU i očekuje vas NAGRADA od MILION DOLARA! Za sada niko nije uspeo! (VIDEO)

Pre nego što se jako uzbudite, iako je ovaj tajmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavano, osim ako niste stručnjak za programiranje

Objavljeno:

Naučnik, profesor Ian Gent, i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjuz nude nagradu od milion dolara osobi koja uspe da osmisli program koji će rešiti "kraljičinu zagonetku".

Pre nego što se jako uzbudite, iako je ovaj tajmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavano, osim ako niste stručnjak za programiranje, piše Unilad.

Nastala 1850., "kraljičina zagonetka" uključuje osam figura sa šahovske table. Štaviše osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače jeste da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica tako da nijedna ne može napasti neku drugu. To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dve kraljice nisu u istom redu niti se mogu susresti dijagonalno. Sama zagonetka je rešena, ali svi kompjuterski programi neslavno su propali kad se poveća šahovska ploča.

foto: Pixabay

Gent i njegove kolege veruju da bi kompjuterski program koji može rešiti ovaj zadatak mogao biti dovoljno sofisticiran da reši većinu zadataka, poput dešifrovanja najtežih sigurnosnih softvera.

"Ako možete napisati program koji može rešiti ovaj zadatak brzo, možete ga prilagoditi da rešava većinu bitnih problema koji nas danas muče. To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveći skup vaših prijatelja na Fejsbuku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput krekiranja kodova koji osiguravaju naše onlajn transakcije", rekao je Gent.

Razlog zbog kog je teško napisati ovaj program je velik broj varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo potrajati i do nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

"U praksi, niko nije bio ni blizu uspešnom pisanju programa", rekao je Piter Najtingejl.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete napisati svoj program i dobiti milion dolara,možete se javiti Clay Mathematics Institut u Americi.

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.