Gram košta 140 miliona evra: Ovo je najskuplji materijal na svetu! (FOTO)

ma šta mi reče

Gram košta 140 miliona evra: Ovo je najskuplji materijal na svetu! (FOTO)

Koristi se za pravljenje malih prenosnih atomskih satova - najtačnijih merača vremena na svetu, koji će značajno poboljšati GPS navigaciju
Objavljeno: 16:23h

U laboratoriji Univerziteta u Oksfordu pravi se najskuplji materijal na svetu, čija cena iznosi 100 miliona funti po gramu (oko 137.500.000 evra). Reč koja nije reč izabrana za reč godine! Start ap projekt "Designer Carbon Materials", koji se prošle godine odvojio od oksfordskog univerziteta, radi na proizvodnji materijala čiji se molekuli kavezaste strukture sastoje od atoma ugljenika koji sadrže atome azota, nazvane endohedralni fulereni.

Materijal se koristi za pravljenje malih prenosnih atomskih satova - najtačnijih merača vremena na svetu, koji će poboljšati GPS navigaciju u autonomnim automobilima do preciznosti od 1 milimetra. Endohedralni fulereni sastavljeni su od 60 atoma ugljenika. "Designer Carbon Materials" nedavno je prodao prvih 200 mikrograma ovog materijala po ceni od 22 hiljade funti.

Fond "Oxford Technology", koji investira u start ap projekte u ranim fazama, finansirao je projekt sa 75.000 funti, a toliko je uložio i Univerzitet u Oxfordu. (Espreso.co.rs / Telegram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.