POSLATO PISMO UN: Stručnjaci upozorili na opasnost od "robota-ubica"!
Foto: Profimedia

SPREČITI RAZVOJ

POSLATO PISMO UN: Stručnjaci upozorili na opasnost od "robota-ubica"!

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno

Objavljeno: 21.08.2017. 14:11h

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktori kompanija Spejs eks i Tesla motors, pozvali su UN da preduzmu korake kako bi se sprečio razvoj "robota-ubica" i upozoravaju na opasnosti veštačke inteligencije.

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije iz celog sveta su ocenili da smrtonosno autonomno oružje preti da postane "treća revolucija u ratovanju", prenosi BBC.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu pretnju" po čovečanstsvo.

ŽIŽEK UPOZORAVA: Računari nam otimaju slobodu, ulazimo u postljudski svet!

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije DipMajnd, koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da "spreče trku u naoružavanju" smrtonosnim autonomnim oružjem.

foto: Pixabay

- Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da deluje na nepoželjan način - navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

Strah od razvijanja veštačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

foto: Pixabay

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen verovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

(Espreso.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media