Vreme je da ispravite stvari: Evo kojih 5 najčešćih GREŠAKA na internetu SVI pravimo
Foto: AP / Kin Cheung

NEĆETE VEROVATI ŠTA STE VARILI

Vreme je da ispravite stvari: Evo kojih 5 najčešćih GREŠAKA na internetu SVI pravimo

Svako je bar jednu od njih napravio

Objavljeno:

Internet je ušao u sve pore našeg društva. Bez obzira da li ga koristimo za porodicu, u poslovne svrhe, zabavu i razbibrigu - svuda je oko nas. I to je prirodan razvoj društvenih mreža. Međutim, sa razvojem dobrih stvari prate ih i ne tako dobre. Recimo bezbednost. Ovo je rak rana savremenog mrežja, a delimično smo i sami krivi za to.

FUTROLA BUDUĆNOSTI: Zbog LAER-a ćete poslati punjače u penziju! (VIDEO) (GIF)

Postoje neke stalne greške koje svi pre ili kasnije, ređe ili češće pravimo. Valjalo bi da se potrudimo da ih izmenimo. Evo koje su to stvari koje radimo, a ne bismo smeli.

1. SLABE LOZINKE

foto: AP / Damian Dovarganes

Kad kreirate lozinke za nove internet servise ili menjate postojeće, potrudite se da one budu jake i nikako ne koristite istu lozinku za više naloga. Lozinke poput 12345 i slične su apsolutni promašaj. Jaka lozinka treba biti vrlo lična, recimo citat omiljene knjige uz kombinaciju sa brojevima.

2. NE KORISITITE PASSWORD MANAGER PROGRAME

Dok surfujete netom, relativno često ćete naići na reklame softvera koji magično čuvaju sve vaše lozinke. U pitanju su tzv. password manager-i, koji bi trebalo da na lak, brz i efikasan način čuva sve vaše lozinke osigurane na jednom mestu, odakle ih možete brzo izvući i koristiti, ako ih zaboravite. Stoga je poželjno ovakav menadžer da imate, a postoje i aplikacije, bazirane na cloud sistemu, poput LastPass aplikacije (uz to je i besplatna). Sve što aplikacija čuva je eknkriptovano, nalazi se u „oblaku“ i aplikacija ne zna šta čuva, jer sve pohranjuje u takvom obliku, da niko to ne može da zna.

3. NE KORISTITE ZAŠTITU U DVA KORAKA

foto: Profimedia

Ako koristite samo lozinku za prijavljivanje na onlajn servise i različite sajtova - potpuno ste omanuli! Vreme je da uspostavite lozinku sa dva tipa autentifikacije, odnosno da praktikujete prijavljivanje na omiljene sajtove u dva koraka. Osigurajte svoj Facebook nalog SMS porukom, pa svaki put kad se budete uključivali na nalog ili se desi nešto sumnjivo moraćete da ukucate i kod koji će vam Facebook isporučiti na broj koji ste prijavili SMS porukom.

4. KORISTITE JAVNE WI-FI MREŽE ZA LIČNE STVARI

Nikada, ali nikada nemojte koristiti bilo koji servis koji zahteva upisivanje ličnih podataka i lozinki preko javne Wi-Fi mreže, posebno ukoliko koristite onlajn bankarstvo. Javne mreže koristite samo u slučajevima kad je hitno da razmenite neke fajlove ili obavite poziv preko nekog od IM servisa.

5. NE AŽURIRATE OS I APLIKACIJE

Redovno ažurirajte svoje Android, iOS i Windows 10 Mobile sisteme, jer svaka nova verzija donosi i sigurnosne zakrpe i poboljšanja koja se tiču ne samo onlajn bezbednosti, nego i napada koji se mogu raširiti putem razmene fajlova ili sa microSD kartice. Google redovno isporučuje mesečne sigurnosne opcije za svoje Android uređaje, pa stavite ažuriranja sistema za sate iza ponoći kad je telefon uključen na Wi-Fi mrežu. Ista je situacija sa aplikacijama - podesite da se ažuriraju samostalno, u momentima kad je telefon prikačen na Wi-Fi mrežu, kako ne bi došlo do potrošnje interneta iz paketa ili pravljenja visokog računa, odnosno trošenja kredita.

(Espreso.co.rs / SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.