REVOLUCIJA TRANSPORTA: Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu! (FOTO)
Foto: Promo/Williams F1

OTPORNI MATERIJALI

REVOLUCIJA TRANSPORTA: Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu! (FOTO)

Kutija izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo rezultat intenzivnog razvoja. Napravljena je od ugljeničnih vlakana, izuzetno jakog materijala od kojeg se prave i vozila Formule 1

Objavljeno: 05.07.2017. 12:09h
  • 13

Tehnologija Formule 1 imala je uticaj na mnoge oblasti života, od aeronautike do biciklizma, javnog prevoza i analize podataka. Međutim, inženjeri Formule 1 sada su prešli na bebe osmislivši visokotehnološku nosiljku posebno dizajniranu za bolesnu novorođenčad.

Vilijams tim Formule 1 svake godine potroši 100 miliona funti na inovacije kako bi bolidi ove kuće išli sve brže i brže. Međutim, materijali koji se koriste za vozila Formule 1 sada su iskorišćeni za proizvodnju transportnog sredstva za bebe.

FUTROLA BUDUĆNOSTI: Zbog LAER-a ćete poslati punjače u penziju! (VIDEO) (GIF)

U pitanju je Bejbipod 20, glatka lagana kutija sa klizećim providnim poklopcem i veoma mekano obloženom unutrašnjošću. Osmišljen je za transport teško bolesnih beba ličnim vozilima, kolima hitne pomoći ili helikopterom.

foto: Promo/Williams F1

Kutija izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo rezultat intenzivnog razvoja. Napravljena je od ugljeničnih vlakana, izuzetno jakog materijala od kojeg se prave i vozila Formule 1.

Prenošenje novorođenčadi sa jednog mesta na drugo može da bude veoma zahtevno, a često je neophodno održavanje stalne temperature i zaštita od vibracija i buke. U prošlosti su u tu svrhu korišćeni inkubatori, ali su oni bili teški i zahtevali snabdevanje strujom kao i posebno vozilo za transport.

Bejbipod je u početku razvijen kao lagana i praktičnija varijanta inkubatora, a potom se pristupilo izradi još naprednijeg dizajna. Rezultat je proizvod težak samo devet kilograma koji zauzima relativno malo prostora i može da izdrži udar jačine do 20 G, u slučaju saobraćajne nesreće.

foto: Promo/Williams F1

Ormond bolnica iz Londona već je počela da ga koristi za transport bolesne dece, a menadžer službe prevoza kaže da su oduševljeni novom nosiljkom, čija cena je 5.000 funit.

(Espreso.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media