Dok nas algoritam ne rastavi: Program predviđa uspeh u braku... Bolje od terapeuta!?

MATEMATIKA ŽIVOTA

Dok nas algoritam ne rastavi: Program predviđa uspeh u braku... Bolje od terapeuta!?

Kompjuterski algoritam, koji analizira glas i ton kojim supružnici međusobno komuniciraju, pokazao neverovatne rezultate u predviđanju ishoda braka, bolje od psihoterapeuta
Objavljeno: 16:18h

Novi kompjuterski algoritam može da predvidi da li se vaš odnos u braku poboljšava ili pogrošava tokom vremena, na osnovu tona kojim razgovarate sa svojim partnerom. Najvažniji faktor koji odlučuje da li ćete ostati u vezi, a nije seks! A ni ljubav! (FOTO) Algoritam je bio precizan u 79% slučajeva, što je umnogome ispalo tačnije od terapeutskih beležaka i prognoza sa grupnih, bračnih seansi.

Istraživači sa Univerziteta u Južnoj kaliforniji zasnovali su algoritam na stotinama razgovora između 134 bračna para i terapeuta tokom seansi, u periodu od dve godine. Potom su pratili bračne statuse ovih parova u narednih pet godina, da bi na kraju objavili rezultate.

Pomoću algoritma izdvajaju se sledeći činioci razgovora: jačina glasa, frekvencija, intenzitet podrhtavanja, promene u ritmu, uz pomoć kojih se može meriti da li je nečiji glas oštar, cvrkutav, napet, te izvući neki zaključci o emotivnom stanju. Iz toga su napravljeni obrasci emotivnih faza i promena, na osnovu kojih su odrađene prognoze bračnog epiloga.

Rezultati su podeljeni u četiri kategorije (1-4), gde "1" označava propadanje, a "4" oporavak braka. Iznenađujuće, algoritam je bio precizan u velikoj meri, pogodivši u čak 79% slučajeva, naspram 75% "pogodaka" terapeuta. 10 znakova da još niste spremni za brak (GIF) Očigledno, nije bitno samo šta kažete da vam smeta u braku, već i na koji način to kažete. (Espreso.co.rs / Telegraph.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.