Vest koja je preplašila svet: Pušten virus gori od WannaCry
Foto: Profimedia

katastrofa U NAJAVI

Vest koja je preplašila svet: Pušten virus gori od WannaCry

Moža nas najgori napad tek čeka. Kina upozorava

Objavljeno: 19.05.2017. 12:36h
  • 3

Kina je upozorila korisnike Vindous operativnog sistema da se zaštite od novog virusa koji blokira podatke na kompjuteru i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se ne otplati otkup (ransomware), koji je sličan napadu Vona kraj (WannaCry), koji je izazvao haos u svetu prošle nedelje.

"UIWIX" enkriptuje i menja imena fajlova kroz virus u operativnom sistemu Vindous, upozorio je u sredu nacionalni centar Kine za hitne odgovore na pojavu virusa (CVERC), poručujući korisnicima da instaliraju najnoviju verziju Majkrosofta.

DA LI JE POČEO SVETSKI HAKERSKI RAT? U toku je novi napad, veći od WannaCry! Evo kako možete prepoznati da li vam je računar zaražen

Upozorenje dolazi nakon sajber napada "WannaCry" koji je pogodio na stotine hiljada kompjutera širom sveta. Iako još nije detektovana ni jedna zaraza virusom UIWIX u Kini, virus se proširio u drugim državama i izazvao bezbednosnu uzbunu prošle nedelje u danskoj kompaniji za sajber bezbednost Hejmdal sekjuriti.

- UIWIX virus nastavlja tamo gde je prvi talas Vona kraj virusa stao sa istom sposobnošću samoreplikacije koja mu omogućava da se brzo širi, - navodi se u saopštenju firme. Firma je upozorila da je ovaj virus možda mnogo jači od Vona kraj virusa zbog toga što ga je mnogo teže uništiti.

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media