Otvaranje (istorije) prozora: Trideseti rođendan Windowsa! (VIDEO)

NIJE BILO PROMAJE

Otvaranje (istorije) prozora: Trideseti rođendan Windowsa! (VIDEO)

Najčuveniji operativni sistem za PC (personalne računare) pušten je u prodaju pre 30 godina
Objavljeno: 16:17h

Mikrosoftov Windows, verovatno i najzastupljeniji operativni sistem za računare, proslavio je svoj trideseti rođendan! 20. novembra 1985. godine u prodaju je puštena prva edicija čuvenih "prozora". Zove se Red Star: Jedini operativni sistem u severnokorejskim kompjuterima (FOTO) (VIDEO)

Wikipedia

Windows 1.0

Wikipedia

Prva verzija Mikrosoftovog operativnog sistema zapravo je samo grafička nadogradnja MS DOS sistema, u kojem su se komande vršile kucanjem njihovih naziva. Prvi "prozori" predstavili su svetu aplikaciju za obradu slike i teksta.

Windows 2.0 Nova verzija pojavila se dve godine kasnije (1987), ali poput svog prethodnika nije zabeležila veći uspeh. Unela je, doduše, neke novine, poput opcije za minimizovanje i maksimizovanje prozora, kao i da ih više bude upaljeno u isto vreme.

Windows 3.0 i 3.1

Wikipedia

1990. godine počele su da se događaju veće promene. Poboljšano grafičko okruženje, multitasking (mogućnost paralelnog rada istovremeno), uvođenje virtuelne memorije. Trka sa Mekintošem je mogla da počne! Broj prodatih primeraka: 10 miliona!

Kao odgovor na pojavljivanje operativnih sistema suparničkih kompanija, Windows razvija poboljšanu verziju (bolji izgled, brži rad, fontovi) i razara konkurenciju.

Windows 95 10 godina od prve, izašla je i verzija s kojom se većina korisnika u Srbiji prva susrela. "Čikago", kakav je radni naziv imao novi Windows, dizajniran je da vrši 32-bitne aplikacije, ali je ostao kompatibilan i za 16-bitne. Nego, sećate li se ovog zvuka:

Windows 98 Njegov nadimak bio je "Memfis". On je sadržao drajvere za nove uređaje, hard disk je mogao da se deli na particije, ubačen je i USB sistem. Osim toga, sadržao je integrisani Internet Explorer, program za surfovanje internetom.

Windows 2000 i ME (Milenijum) "Milenijumske" edicije "prozora" donele su dosta unapređenja. Serverski domen, menadžer uređaja i aplikacija, Media player, prerađeni DirektX napravio je od računara, u osnovama, moderni kompjuter, na kojem su po prvi put mogle da se igraju i zahtevne igrice. Windows je ubacio i svoj Movie maker, a po prvi put pojavila se opcija za bek-ap sistema "system restore".

Windows XP Njegovo visočanstvo. Pojavio se na tržištu 2001. godine. Da, toliko je prošlo. Novine po pitanju interfejsa, poboljšanja funkcionalnosti, verovatno su i najrevolucionarnije kod svih operativnih sistema. Iako je prva verzija doživela kritike na račun stabilnosti, u pitanju je najkorišćenija verzija "prozora", koja je najduže ostala na tržištu.

Windows Vista Ne uzimajte ga u usta. Radi se o možda i najvećem Windows promašaju. Iako je doneo zavidan broj novina, njegov najveći "uspeh" bio je da se ljudi vrate XP-u.

Windows 7 Taman kad ste pomislili da bi zauvek mogli da koristite XP, Windows se malo više potrudio da vam proda novi proizvod. Međutim, osim bržeg startovanja, boljeg upravljanja kućnom mrežom i poboljšanog grafičkog interfejsa, novine nisu bile toliko revolucionarne.

Windows 8 Sada već pričamo. Kompanija Mikrosoft rešila je da u velikom stilu uđe u drugu deceniju 21. veka osmislivši brz i praktičan operativni sistem, koji je apsolutno u duhu vremena u kom se nalazi. Minimalistički dizajn, gde su sve aplikacije u osnovi kvadrirane, omogućio je nikad lakše raspoređivanje i snalaženje, dok su najbolje stvari od ranije zadržane.

Windows 10

Pitate se: A 9? Zaposleni u Mikrosoftu imaju šalu "Zato što 7, 8, 9", u originalu: "Because 7, 8, 9 (Seven ate Nine)".... Zato što je je Sedmica pojela Devetku! Marketinški trik, ili nešto drugo, ali ova verzija "prozora" beleži velike uspehe od kako je sredinom tekuće godine izašla u prodaju. Windows je danas prisutan na kompjuterima, tabletima, pametnim telefonima, ali i igračkim konzolama, a uskoro i televizorima... I skoro svugde moguć je tzv. "tač skrin". Logično, u korak s vremenom!

Detaljnije o istoriji "prozora" možete da saznate i na oficijelnom sajtu. Nego, koja vam je omiljena verzija Windows operativnog sistema?

U prodaji je prvi telefon za špijune... Ovaj, protiv špijuna! (VIDEO) (A.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.