VIKILIKS NAS JE NAUČIO: Ovo je najvažnija lekcija o zaštiti ličnih podataka! (FOTO)
Foto: Shuterstock

sigurnost na 1. mestu

VIKILIKS NAS JE NAUČIO: Ovo je najvažnija lekcija o zaštiti ličnih podataka! (FOTO)

Ako industrija komunikacionih tehnologija može nešto da nauči od Vikiliksa, to je da tehnologija "data-scrambling" enkripcije radi, te da bi ista trebalo više da je implementira
Objavljeno: 24.03.2017. 11:15h
  • 7

Dokumenti koji su otkrili masivne programe nadgledanja američke obaveštajne službe (CIA) pokazuju da CIA agenti moraju dobrano da se potrude da hakuju podatke zaštićene na ovaj način.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U većini slučaja primorani su da lično provaljuju u zaštićene sisteme, što je izrazito opasno.

"Živimo u svetu gde se dokazalo kako američka vlada nadgleda vaše podatke, ali ne mogu previše da učine protiv enkriptovanih sistema", rekao je Nikolas Viver, koji predaje "Sigurnost mrežnih sistema" na Univerzitetu u Kaliforniji.

"Moraju ciljano i lično da pristupe potencijalnim metama, što je rizično, previše košta, i radi se samo u ekstremnim slučajevima. S obzirom na to da čak i CIA nema dovoljno resursa da na taj način ugrozi građanske slobode, većina bi to trebalo da iskoristi", zaključio je.

foto: Pixabay

Prošlo je četiri godine od kada je Edvard Snouden otkrio detalje američkog programa prisluškivanja i nadgledanja, a od tada su komunikacione tehnologije započele rad na povišenoj sigurnosti, odnosno boljoj enkripciji imejlova, i aplikacija, međutim one i dalje ne koriste pun potencijal pomenute enkripcije.

Špijunske organizacije su ranije mogle da hakuju servere WhatsApp-a i sličnih servisa bez poteškoća, ali otkada je uvedena takozvana "end to end" enkripcija taj je poduhvat znatno teži, ali ipak nije nemoguć, te je iz tog razloga možda bolje još više unaprediti moć zaštite ili pronaći alternativu u drugim aplikacijama.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media