IGRALI SMO FORTNITE ZA VAS: Igra koja je zaludela svet
Fortnite, Foto: Profimedia, prentscreen/youtube

SVI PRIČAJU O NJOJ

IGRALI SMO FORTNITE ZA VAS: Igra koja je zaludela svet

Fortnite je Online PvP video igra za Pc, PS4, Xbox, Android i IOs koja je sludela čitavi svet i ušla u istoriju

Objavljeno:

Fortnite je jedna od trenutno najpopularnijih video igara na svetu. Preuzeta je više od 250.000.000 (dvestapedeset miliona) puta. Fortnite je Online PvP video igra za Pc, PS4, Xbox i što je najinteresantije, podržava i mobilne platforme Andorid i Ios.

foto: Profimedia, prentscreen/youtube

Igra je Online i zasnovana je na dve opcije igranja. BattleRoyale i Saving World. BattleRoyale je koncept igre gde je svaki igrač za sebe (Free For All) U slučaju Fortnite jedna partija podržava sto igrača. Svi igrači iskaču iz letećeg autobusa (?!) i „snalaze se“ da sakupe oružje i opremu.

Fortnite nije prva igra koja se bazira na sistemu BattleRoyale. Popularnost su stekli tako što su dodali još jednu opciju u igru, a to je sistem gradnje. Igrački imaju mogućnost da razbijaju objekte po mapi i da od njih grade stepenice, zidove, čitava zdanja sve u službi pobede, jer može biti samo jedan. Pobednik partije je samo jedan igrač koji preživi do kraja. Preživljavanje je bazirano na konstatnom kretanju. Mapa je na početku jako velika, ali se posle izvesnog vremena smanjuje, tako da oni koji su planirali da sagrade utvrđenje i tu mirno sačekaju kraj partije će biti jako razočarani.

foto: Profimedia, prentscreen/youtube

Instanca Save The World je malo „mirnija’ varijanta igre, gde igrači mogu da se organizuju u tim od, maksimalno, četri igrača i da, po istom principu sakupe oružije, opremu i materijal za gradnju, sagrade utvrđenje, ALI ovoga puta će ih sačekati horda zombija. Tvorci igre su Fortnite uporedili sa druga dva populararna naslova. „Fortnite Save The World je susret Minecraft-a i Left 4 Dead-a“.

foto: Profimedia, prentscreen/youtube

Fortnite se pojavio u avgustu 2017, a kuća koja potpisuje naslov je Epic Games. U svetu poznata po igrama: "Unreal Tournament" i "Gears of War". Ali takođe i po kreiranju jednog od najuspešnijih 3D video Engine-a, koji se koristi, ne samo u industriji video igara, već i u ostalim industrijama koje se oslanjaju na bilo kakav vid 3D grafike. Interesantno je pomenuti da je Fornite i dalje u ‚‚Early Access‚‚ fazi. To znači da igra nije još uvek gotova, čak i više od toga. Obično se igre pojavljuju na tržištu ne ranije od ‚‚Beta‚‚ faze, to znači da je igra 90% završena, a na igračima je da testiraju, prijavljuju probleme, itd. ‚‚Early Access‚‚ faza znači da je igra onoliko napravljena da ima osnovne mogućnosti igrivosti u granicama koncepta. Ima mnogo grešaka, ali i mesta za poboljšanja. Igrači na forumima predlažu i žale se. Jedna od mana takvog sistema izbacivanja igara je da igra nakon dve godine je i dalje u ‚‚Early Access‚‚ i postoji mogućnost da se udalji od prvobitnog koncepta i da na kraju dobijemo potpuno drugačiji produkt.

foto: Profimedia, prentscreen/youtube

Kada se igra pojavila imala je neverovatnu popularnost i za par meseci je stigla na prvo mesto na listi popularnosti. Dve godine kasnije to mesto će preuzeti još jedan BattleRoyale pod imenom „Apex Legends“ koji će samo nakon pet dana prestići Fortnite po broju igrača. Igra je Free to play (besplatna za igru), ali postoji mogućnost plaćanja za otključavanje likova i kupovanje novih estetskih stvarčica, koje zaista ne menjaju način samog igranja. Iako je igra besplatna, izdavač je zaradio milionske cifre i otvorio put drugim izdavačima da se okuraže i prave/izdaju igre koje su u fundamentu besplatne, ali koje imaju dodatak kupovine. Sve više se susrećemo sa Online PvP (Player versus Player) igrama, koje nemaju neku posebnu priču kao (Witcher 3, Divinity Original Sin) i koje nemaju posebnu grafiku. Fornite, u eri u kojoj su grafike za video igre napredovale do tog nivoa da se više ne može razaznati šta je fotografija pravog sveta, a šta screenshot iz igre, se odlučio za „Cartoony look“, odnosno izgled kao iz crtanog filma, gde nema sitnih detalja, senki nad vodom, odsjaji sunca, što bi suštinski dovelo do povećanja veličine igre, nekompatibilnost za određene platforme i to bi se ispostavilo kao loš produkcijski izbor. Igre sa predivnom grafikom koje imaju BattleRoyale sistem su Battlefield i Call of Duty. (One nisu besplatne za igru) Fortnite će ostati zapamćen u istoriji video igara kao igra koja nije pionir u tom žanru, ali je popularizovala i otvorila vrata za razvijanje žanra, koji ima neograničenog potencijala i ogromanu slobodu da se razvija u svim pravcima. Igru su isto pratile i dodatne atrakcije, od svetskih turnira (Vredno je napomenuti da su ljudi iz Srbije na visokim pozicijama na Fortnite turnirma) preko sakupljanja novca za bolesnu decu, do igračaka i odeće.

Ako smo Vas zaintrigirali da probate igru, idite na njihov sajt i „skinite” pokretač. Što kaže naš narod: „Ništa te ne košta“.

(Pavle Kunovčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.