Igrajte Soni umesto domaćeg: Igrice povećavaju sposobnosti za učenje! (VIDEO) (FOTO) (GIF)

Britanski naučnici potvrdili

Igrajte Soni umesto domaćeg: Igrice povećavaju sposobnosti za učenje! (VIDEO) (FOTO) (GIF)

Kompjuterske i video igre mogu da imaju veliku ulogu u poboljšavanju kognitivnih sposobnosti, kažu istraživači sa Univerziteta u Bristolu
Objavljeno: 15:57h

Revolucionarno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Bristolu dokazalo je da kompjuterske igrice mogu da budu i te kako korisne za razvijanje sposobnosti za učenje. Olakšajte učenje: Đaci bolje pamte stojeći nego sedeći (GIF) Suprotno od opšteg verovanja, studija moždanih slika ispitanika pokazala je da igranje igrica pozitivno razvija aktivnosti delova mozga koji su najbitiniji za učenje. Istraživanje je, pored bristolskih studenata, uključivalo još 10 hiljada učenika srednjih škola širom Velike Britanije.

Ova teza mogla bi da promeni odnos kojim se rigorozni roditelji odnose prema deci i njihovom vremenu pred kompjuterom. Uz pravilan nadzor, dobru organizaciju, sada već deci mogu da se daju domaći zadaci - u vidu video igara! - Tehnologija ima lošu reputaciju, naročito kada su u pitanju deca i njihove navike. Svakako je loše da se preteruje u nečemu, ali igrice su ipak bile previše demonizovane. Ovo je dokaz da igrice nisu loše, a da uz malo pažnje mogu da utiču na razvoj naše dece bolje nego većina drugih vaspitnih metoda - rekao je profesor Pol Hauard-Džons, šef istraživačkog tima.

Istraživanje je trajalo u 3 faze, a na kraju svake pravile su se slike moždane aktivnosti. U prvoj fazi, ispitanici su odgovarali na pitanja klasično, zaokruživnajem ili pisanjem.

U drugoj, na pitanja se odgovaralo u okviru posebne igrice, kroz takmičenje sa drugim ispitanicima, dok je nagrada dolazila tek obrtanjem "točka sreće". Na kraju se vršila uporedna analiza slika aktivnosti mozga. 1001 neprospavana noć: 20 fudbalskih video-igara koje su nam promenile pogled na svet! (VIDEO) Ispostavilo se da su rezultati nastali u okviru takmičenja u igricama drastično bolji od onih klasičnih, dok je slika mozga pokazala izraženu aktivnost u tom periodu.Tim je najavio nastavak istraživanja, a od britanske vlade dobiće nekoliko miliona funti za svoj naučni poduhvat. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.