REPORTER ESPRESA SE U ZAGREBU VRATIO U 1987. GODINU! Živa istina, LUDO SAM SE PROVEO! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen

SUPER MARIO I MI

REPORTER ESPRESA SE U ZAGREBU VRATIO U 1987. GODINU! Živa istina, LUDO SAM SE PROVEO! (VIDEO)

Putovanje kroz vreme je moguće!

Objavljeno: 12:23h

Da li postoji neko ko voli igrice, a da nikada nije igrao "Super Mario" ili "Pacman"? Čisto sumnjam.

Ove godine je Espreso bio na Zagrebačkom Velesajmu gde se održao Reboot InfoGamer, jedan od najvećih gejming događaja u ovom delu Evrope. Igrali smo sve najveće i najnovije naslove, na svim mogućim konzolama i uređajima. Čak smo probali i VR gejming i bilo je fantastično! Ali ono što nas je najviše naježilo i što nam je okovalo srce nostalgijom, a dušu toplinom, onom iskrenom dečačkom, su upravo igrice koje su stare i preko trideset godina.

foto: Filip Plavčić

Znate onaj osećaj kada probate neki slatkiš koji ste jeli kad ste imali 5-6 godina, ali se i dalje odlično sećate ukusa i mirisa, pa osetite neku setu jer više niste to dete koje je jelo svaki dan taj isti slatkiš, a sa druge strane ste i srećni jer vas je taj jedan mali zalogaj vratio u najlepši period vašeg života pa ponovo proživljavate to iskustvo? E, upravo tako sam se ja osećao kada sam, posle verovatno dve decenije, ponovo igrao Pacman-a. Odmah da kažem da sam bio baš loš. Razvio sam neko novo poštovanje prema onom dečaku od pre dvadeset godina, jer je on očigledno mnogo bolji igrač od ovog Filipa danas.

foto: Printscreen Youtube

Kada sam završio sa Pacmanom, rešio sam da probam Street Fighter, još jednu legendarnu igru. Nažalost, nisam uspeo da dođem na red od gomile dvanaestogodišnjaka koji su bili spremni da se potuku za mesto u redu. Nisam hteo da rizikujem svoj život pa sam samo gledao kako igraju. Svakako mi je i to bilo dovoljno da mi se vrate neke lepe uspomene kada sam žickao od roditelja pare za "samo još jedan žeton".

E onda sam rešio da se potpuno izbedačim i bojažljivo sam otišao do mesta gde je bila igrica Super Mario. Taj mali vodoinstalater me je koštao mnogo živaca i sati života ali mi je doneo i mnogo sreće i lepih trenutaka, ono što ne može nijedna današnja igrica na taj način da mi pruži.

foto: Printscreen

Potpisujem, jedna od najboljih igrica svih vremena! Mislim da ne moram da kažem da sam i u toj igrici bio jako loš ove godine ali to nikada nije ni bilo bitno za ovu igricu. Super Mario je igrica koju igraš, ne samo da bi pobedio, nego da bi odlutao u neki drugi, bezbrižan i jedinstven svet, koji postoji samo za tebe.

Nadam se da ću ići i sledeće godine na InfoGamer, upravo zbog ovih igrica koje predstavljaju sam početak svačijeg gejmerskog iskustva. Pa možda do tad i probudim onog klnica u sebi koji je nekada "kidao".

(Filip Plavčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.