TU LEŽI LOVA: Gejming industrija obrnula preko 90 milijardi u 2016. godini!
Foto: Printscreen/Youtube

VIRTUELNI SVET, PRAVE PARE

TU LEŽI LOVA: Gejming industrija obrnula preko 90 milijardi u 2016. godini!

Bliži se kraj godine, pa je vreme da bacite pogled na industriju video igara i proverite koliko je uspešna bila u 2016.
Objavljeno: 10:44h

Da gejming industrija može da se izjednači sa mašinom za pravljenje novca je odavno poznato, a po podacima sajta SuperData Research to je potvrđeno i za ovu godinu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Samo tokom 2016. od video igara je zarađena 91 milijarda dolara, gde su za većinski deo zaslužne PC i mobilne igre. PC je tako doneo 36 milijardi zahvaljujući free to play i ostalim digitalnim izdanjima, dok je mobilno tržište zaradilo 41 milijardu uglavnom zahvaljujući hitovima poput Pokemon GO i Clash Royale.

foto: AP

Što se tiče plaćenih, odnosno premium igara, na PC tržištu je obrnuto 5.4 milijardi dolara, dok je konzolno tržište zaradilo 6.6 milijardi.

foto: Printscreen/Youtube/PlayStation EU

Igre koje su se najviše kupovale u 2016. su Overwatch (zarada više od pola milijarde), Counter-Strike Global offensive, Guild Wars 2, Minecraft i Fallout 4.

Na polju free to play naslova, na mestu broj jedan je i dalje League of Legends koji im je u 2016. doneo vrtoglavih 1.7 milijardi dolara. Zaslugu za to uglavnom ima azijsko tržište sa akcentom na Kinu i Južnu Koreju gde su free to play naslovi najzastupljeniji i gde, paradoksalno, igrači daje najviše para na virtuelne drangulije.

foto: Promo/Acer

Tržištu predstoji još jedna jaka godina, kažu stručnjaci. A kako je izgledao presek protekle godine pogledajte na grafikonu.

foto: Superdata

(Espreso.co.rs / Play)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.