Može li FEJSBUK efikasno da detektuje NEPRIKLADAN SADRŽAJ? Ova statistika je PORAZNA
Ilustracija, Foto: Profimedia

nije lako

Može li FEJSBUK efikasno da detektuje NEPRIKLADAN SADRŽAJ? Ova statistika je PORAZNA

Procenat uspešnosti drastično pada kada je u pitanju siledžijstvo i uznemiravanje

Objavljeno:

Nedavno je Fejsbuk objavio rezultate primene standarda zajednice, u kome je novitet to što nije prikazan samo broj prekršaja po kojima je kompanija reagovala sankcijama, već i koliko je ova društvena mreža uspešna u identifikovanju takvog sadržaja.

Posmatranjem onoga što Fejsbuk naziva "proaktivnim rejtingom" za različite vrste prekršaja, a što se odnosi na reagovanje na prekršaj pre nego što ga neki korisnik prijavi, otkrivaju se najveći izazovi s kojima se suočavaju društvene mreže. Naime, prema svim pokazateljima, Fejsbuk je veoma uspešan i nema teškoće da uoči golotinju ili vizualno nasilje, kao i spamerske postove. Međutim, dosta je teže identifikovati govor mržnje, siledžijstvo i uznemiravanje, za koje je potreban kontekst i ljudsko razumevanje nijansi.

Primera radi, spamovanje se rešava sa procentom uspešnosti od čak 99.9%, dok su izuzetno visoki procenti aktuelni i za terorističku propagandu, golotinju, nasilje i droge. Nešto manji procenat uspešnosti je prilikom detektovanja oružja (70%) i govora mržnje (65%), dok procenat drastično pada kada je u pitanju siledžijstvo i uznemiravanje (14%)

S obzirom da se Fejsbuk oslanja pre svega na tehnologiju u identifikovanju štetnog sadržaja, dok se zaposleni radnici uključuju tek u sledećem stadijumu procene, nije iznenađenje što ova društvena mreža ne uspeva pre prijave da iskoreni ove sporne sadržaje. Premda je napredak zabeležen u poslednjih 12 meseci, i dalje je ovaj procenat nezadovoljavajući.

BONUS VIDEO: SAŠA VIDIĆ KRITIKUJE NOVINARE ESPRESA!

(Espreso.co.rs / Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.