FEJSBUK OBJAVIO RAT RASISTIMA: Kompaniju kritikuju jer nije sprečila objavu snimka MASAKRA na Novom Zelandu
Mark Zakerberg, Foto: EPA/LISA HORNAK

nova politika

FEJSBUK OBJAVIO RAT RASISTIMA: Kompaniju kritikuju jer nije sprečila objavu snimka MASAKRA na Novom Zelandu

Nova politika na snagu stupa sledeće sedmice, objavila je ta društvena mreža

Objavljeno:

Kompanija Fejsbuk zabranila je veličanje, podržavanje i zastupanje suprematizma belaca na svojim platformama, nastojeći da sprečigovor mržnje.

Nova politika na snagu stupa sledeće sedmice, objavila je ta društvena mreža.

Fejsbuk, Tviter i Jutjub nalaze se pod pritiskom da uklone sadržaje rasističke i neonacističke provenijencije na svojim platformama.

Fejsbuk je pojačao grupe za nadzor sadržaja i ukinuo stranice koje se koriste za promociju i organizaciju skupova rasističkih belačkih grupa, preneo je portal SEEbiz.

- Tokom protekla tri meseca razgovori s članovima civilnog društva i stručnjacima za međurasne odnose širom sveta potvrdili su nam da šovinizam belaca ne može biti odvojen od rasizma i organizovanih grupa koje zagovaraju mržnju - objavila je kompanija.

Nakon pucnjave ranije ovog meseca na Novom Zelandu, nekoliko svetskih lidera pozvalo je kompanije za društvene medije da preuzmu veću odgovornost za ekstremistički materijal objavljen na njihovim platformama.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern izjavila je da su društvene mreže "izdavač, a ne samo poštar", s obzirom na njihovu potencijalnu odgovornost za materijal koji se deli na njih.

Fejsbuk je ranije priznao da je video snimak napada, u kojem je poginulo 50 ljudi, pregledan više od 4.000 puta pre nego što je srušen. Kompanija je saopštila da je u roku od 24 sata blokirala 1,2 miliona kopija u trenutku učitavanja i izbrisala još 300.000 primeraka.

Grupa koja zastupa francuske muslimane tuži Fejsbuk i Jutjub za dopuštanje da se snimci objavljuju na njihovim platformama. Druge tehnološke grupe su takođe preduzele korake kako bi ograničile deljenje videa.

Redit je zabranio postojeći forum za diskusiju na svom sajtu pod nazivom "watchpeopledie" nakon što su na forumu podeljeni isečci napada. Valve, koji upravlja mrežom igara na sreću Stim, rekao je da je uklonio više od 100 "posveta" od korisnika koji su pokušali da memorišu napadača.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/bbc)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.