JUTJUB UVODI NOVA PRAVILA: Ovi sadržaji će biti STROGO ZABRANJENI na ovoj stranici!
Jutjub uvodi nova pravila (ilustracija), Foto: Profimedia

doneli odluku

JUTJUB UVODI NOVA PRAVILA: Ovi sadržaji će biti STROGO ZABRANJENI na ovoj stranici!

Nekoliko je slučajeva podstaklo donošenje strožih pravila

Objavljeno:

Jutjub je zabranio objavljivanje na svojoj platformi videa koji prikazuju opasne ili emocionalno uznemiravajuće neslane šale i podvale (eng. "prank"), i to kao odgovor na česte videe tzv. izazova koji na Jutjubu rezultiraju povredama ili čak i smrću.

Ta internet stranica je rekla da takav materijal nema šta da radi na Jutjubu. Ali, s druge strane internet je platformu dočekala optužba da ona ni postojeća pravila ne može dobro da sprovodi i osigura da se poštuju, a da će nova samo stvoriti dodatnu konfuziju.

Nekoliko je slučajeva podstaklo donošenje strožih pravila. U julu 2017. par iz američke Minesote pokušavao je da snimi video za koji su verovali da će postati viralan, a u kojem je Monalisa Perez (20) upucala svog dečka Maria Ruiza. Želeli su da snime video u kojem bi enciklopedija zaustavila metak, ali on je prošao kroz nju i ubio Ruiza.

Takođe su posledice nekih Jutjub videa uključivale ljude koji jedu sadržaj u kojem se nalazio deterdžent ili pak vožnju zavezanih očiju.

Ta platforma zbog toga više ne želi da prikazuje izazove, podvale i slične opasne sadržaje.

- Jutjub je dom mnogim voljenim viralnim izazovima i podvalama. No, oduvek smo imali politiku osiguravanja da ono što je smešno ne pređe liniju i postane štetno ili opasno. Naša upustva zabranjuju sadržaj koji podtiče opasne aktivnosti koje će verovatno rezultirati ozbiljnom štetom" te od sada stranica neće dozvoliti videe s "podvalama koje uključuju opasnost ili povrede.

To uključuje i podvale u kojima neko misli da je u opasnosti iako nema stvarne pretnje po njega. Isto tako se posebno naglašava zaštita dece pa neće više dopustiti podvale koje uzrokuju ozbiljnu emocionalnu uznemirenost kod djce, i to posebno "nešto toliko loše da bi moglo dete da traumatizira do kraja života".

Kao primer toga navedeno je na prevaru uveravanje deteta da su mu roditelji mrtvi. Ali kao što se to vrlo često događa u ovakvim situacijama, neće biti lako prepoznati šta jeste, a šta nije štetno i opasno pa će internet javnost tek da proceni kako Jutjub sprovodi nova pravila.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.