OVAKO SE FEJSBUK REŠAVA KONKURENCIJE: Isplivali TAJNI MEJLOVI Zakerberga i njegovih saradnika!
Zakerberg ponovo u centru skandala, Foto: AP

novi skandal

OVAKO SE FEJSBUK REŠAVA KONKURENCIJE: Isplivali TAJNI MEJLOVI Zakerberga i njegovih saradnika!

Aplikacija koju su targetirali je brzo propala

Objavljeno:

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, bio je zabrinut kada je lansirana aplikacija "Vajn" pa je tada odmah aplikaciji zabranio pristup podacima Fejsbuka, otkiveno je u mejlovima koje je objavio britanski parlament.

Fejsbuk je na ovo odgovorio da je ta zabrana tada bila u skladu sa poslovnim pravilima kompanije, a aplikaciju "Vajn" videli su kao konkurenciju.

- Tviter je lansirao aplikaciju Vajn koja dozvoljava korisnicima da od kraćih video segmenata naprave video od 6 sekundi. Ukoliko se niko ne budi, blokiraćemo im pristup. Pripremili smo i PR reakciju - napisao je Zakerbergu potpredsednik Fejsbuka Džastin Osofski.

Na to mu je Zakerberg dao odobrenje da to i uradi.

Fejsbuk je nakon što je ovo dospelo u javnost rekao da se tako kompanija štitila od konkurencije, jer ova aplikacije replicira funkcije koje njihova društvena mreža već ima, a naglasili su da to rade i Jutjub, Tviter, Snep i Epl.

"Vajn" se ugasio 2017. Tviter, čija je to aplikacija bila, nije komantarisao ovaj slučaj. Ali, jedan od osnivača "Vajna" Rus Jusupov je tvitovao:

- Konkurencija je sranje, zar ne? Nije. Ona pomaže proizvodima da se razviju, i postanu dostupni ljudima po nižoj ceni. Težite ka tome da napravite nove stvari koje ljudima trebaju i utičete na druge stvaraoce da se taj krug nastavi!

Mejlovi Fejsbuka su objavljeni nakon što je društvenu mrežu tužila mala kompanija Six4Three, koja tvrdi da Fejsbuk zanemaruje privatnost korisnika i trudi se da na sve načine eleminiše konkurenciju.

Fejsbuk tvrdi da je objavljen samo selektovan deo mejlova i da se ne mogu tumačiti bez celokupnog konteksta, a naglasili su da nikada nisu prodavali podatke svojih korisnika.

O svemu se oglasio i Zakerberg na svom profilu:

- Razumem da je dosta kritika o tome kako vodimo naše sisteme. To je zdravo s obzirom na ogroman broj ljudi koji koriste naše usluge, i ispravno je da stalno objašnjavamo šta radimo. Ali je i ispravno da izveštavanje o tome - uključujući objašnjenje ovih tajnih dokumenata - ne bude pogrešno protumačeno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.