KAKO SU POVEZANI FEJSBUK I SOROŠ? Ovo otkriće zaprepastilo je javnost!
Fejsbuk je opet u centru skandala, Foto: Reuter

nije teorija zavere

KAKO SU POVEZANI FEJSBUK I SOROŠ? Ovo otkriće zaprepastilo je javnost!

Soroš je u januaru 2018. na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao za Fejsbuk i Gugl da su pretnja društvu - usledio je šokantan postupak Fejsbuka

Objavljeno: 22.11.2018. 15:22h

Fejsbuk je u sredu priznao da je jedan od glavnih direktora angažovao firmu za odnose s javnošću kako bi napadao Džordža Soroša i kako bi potkopavao kritike koje ukazuju na njihovu povezanost s milijarderom filantropom.

Eliot Šardž, Fejsbukov šef za komunikacije koji je inače na odlasku, preuzeo je odgovornost za to što je Fejsbuk angažovao kompaniju Difajners pablik afers.

Objavio je to u obliku internog memoranduma koji je ubrzo objavila i stranica TechCrunch, a zatim i Fejsbuk kao post na svojim stranicama.

I Mark Zakerberg i Seril Sendberg odbacili su u izjavi pred javnosti svaku tvrdnju da su znali za postupak kompanije.

- Jesmo li ih zamolili da rade na Džordžu Sorošu? Da - stoji u Šardžovom memorandumu.

Šardž je objasnio da je rad na Sorošu išao u dva smera. Soroš je u januaru 2018. na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao za Fejsbuk i Gugl da su pretnja društvu. Fejsbuk je na to rekao Difajnersu, firmi za odnose sa javnošću,  da sprovede istragu jer su "hteli da vide ima li Soroš pritom kakvih finansijskih motiva".

Potom se organizacija nazvana "Freedom From Facebook" istaknula po svojim kritikama prakse Fejsbuka sa zaštitom privatnosti, a Difajners je "saznao da je Soroš finansirao nekoliko pripadnika te koalicije", napisao je Šardž. Stoga je "pripremio dokumente i podelio ih medijima kako bi pokazao da to nije tek jednostavni i spontani pokret koji se stvorio bez baze". 

Džordž Soroš
Džordž Sorošfoto: AP

Rad na Sorošu je osetljiv zbog specifične uloge što je ovaj investitor i filantrop rođen u Mađarskoj ima u teorijama zavera desničara i antisemitskih krugova.  Soroš već dugo finansira liberalne i prodemokratske ciljeve, što ga čini metom desnice, koja ga u svojim ekstremnim verzijama klasično antisemitski predstavlja kao utelovljenje tajne jevrejske kabale koja vuče konce u svetskim poslovima.

Antisemitsko i neutemeljeno proširivanje zaverau o Sorošu ulazilo je poslednjih godina sve bliže mejnstimu Republikanaca, uključujući i samog Donalda Trampa, koji je spominjao njegovo ime kako bi potkopao svoje kritičare i protivnike.

Šardžov memorandum ne spominje ikakvo izvinjenje za Difajnersov ili Fejsbukov rad na Sorošu. Šardž zapravo čak brani ideju korporacije da koristi političke konzultante kako bi istraživali svoje kritičare.

- Delovi tog posla su opisani kao istraživanje opozicije, ali ja verujem da bi bilo neodgovorno i neprofesionalno od nas da ne proverimo pozadinu i potencijalni sukob interesa naših kritičara -  napisao je.

U svom komentaru situacije s memorandumom Sendberg je priznala da je "primila manji broj i-mejiova u kojima se spominjao Difajners". Ona je, osvrćući se na široke kritike da je rad na Sorošu utemeljen na antisemitskim pretpostavkama, napisala:

- Želim da istaknem da nikada nije bila ničija namera da se igra s antisemitskim narativom protiv Soroša ili ikoga drugoga. To što sam Jevrejka temeljni je element onoga što ja jesam i naša kompanija čvrsto stoji protiv mržnje. Ideja da se naš rad tumači kao antisemitski, odvratna mi je, i to na duboko ličnom nivou.

 

 

Patrik Gaspard, predsednik Soroševe filantropske organizacije, Udruženja Otvoreno društvo, izgrdio je prošle nedelje Fejsbukov angažman na tragu antisemitizma, napisavši Sendberg u pismu:

- Iskreno, zaprepašćujuće mi je da se vaša kompanija na vaša upustva aktivno angažovala na isti onaj način kako bi pomoću propagande diskreditovala ljude zbog toga što su koristili svoje pravo na Prvi amandman time što su protestvovali protiv Fejsbukove uloge.

Gasparda se nije dopalo to što je Fejsbuk u sredu javno objavio memorandum. Objavio je stoga na Tviteru:

- Znači, @Facebook je odlučio da upropasti večeru za Dan zahvalnosti svojim priznanjem da je vođstvo te kompanije angažovalo Difajners kako bi klevetali Džordža Soroša , samo zato što je on javno kritikovao to što su izgubili kontrolu nad svojim poslovnim modelom. Žao mi je, ali to iziskuje nezavisnu istragu Kongresa.

Tim Miler, Difajnersov šef iz Silikonske doline, branio je istragu svoje kompanije time što je utvrdio da je ona bila "temeljena na činjenicama", i je dodao da je on lično "zgađen usponom antisemitizma, uključujući ljude koji su neutemeljeno targetirali Soroša."

 


BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media