TVITER IPAK NIJE NEPRISTRASAN! Priznali su da su namerno CENZURISALI neke naloge, a evo i kako!
Foto: Reuter

otvorena platforma?

TVITER IPAK NIJE NEPRISTRASAN! Priznali su da su namerno CENZURISALI neke naloge, a evo i kako!

Optužbe o cenzuri krenule su nakon što je na Tviter uvede "filter kvaliteta"

Objavljeno:

Šef Tvitera Džek Dorsi priznao je senatorima SAD da algoritam na toj društvenoj mreži nije uvek bio "nepristrasan".

On je priznao da je kompanija nepravedno smanjila vidljivost 600.000 profila, od kojih su neki bili čak profili članova Kongresa. Dorsi nije mogao da kaže da li je među njima bilo više demokrata ili republikanaca.

Dorsija senatori ispituju zbog navoda da Tviter namerno "zagušuje" konzervativne korisnike te društvene mreže. I sam Donald Tramp je kompaniju optužio za pristrasnost liberalnom narativu.

- Tviter ne koristi političku ideologiju da donosi odluke o tome kojim redosledom se sadržaj prikazuje, niti kakva su pravila - demantovao je Dorsi.

Ipak, on je priznao da je bilo grešaka. Optužbe o cenzuri krenule su nakon što je na Tviter uveden "filter kvaliteta" - pa su neki korisnici uvideli da se njihovi tvitovi više ne pojavljuju u pretragama, kao sa su uklonjeni.

Dorsi je ipak objasnio da je u pitanju algoritam koji prati ponašanje pratioca određenog naloga - pa su korisnici tako kažnjavani zbog svojih "sledbenika".

- To nije bilo u redu, ispravili smo - rekao je Dorsi.

Nekoliko senatora iz Demokratske partije ocenilo je da je ovo saslušanje "besmisleno" i da je proizvod suludih teorija zavere koje širi sam Donald Tramp.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.