IGRATE KVIZOVE NA FEJSBUKU? Veoma pažljivo, iza njih se krije velika OPASNOST!
Foto: Facebook printscreen

NOVI SKANDAL

IGRATE KVIZOVE NA FEJSBUKU? Veoma pažljivo, iza njih se krije velika OPASNOST!

Nemački kreator Fejsbuk kvizova objavio je nešto zabrinjavajuće

Objavljeno: 29.06.2018. 12:28h
  • 1

Iza kvizova na Fejsbuku otkrivene su velike prevare!

Koliko vas košta da saznate “Koja ste Diznijeva princeza“ ili “Šta ste bili u prošlom životu“ - mnogo više nego što ste mislili!

Nije u pitanju par klikova vašeg vremena, ne, u pitanju je vaša privatnost i onlajn identitet.

Nemački kreator Fejsbuk kvizova, kompanija Sošal Svitharts, objavila je da je putem njenih aplikacija, koje su koristili korisnici najveće društvene mreže, kompromitovano preko 120 miliona naloga, “ali da nije poznato da je bilo koja treća strana zloupotrebila korisničke podatke“.

Kvizovi su prikupljali lične informacije korisnika, kao i liste prijatelja i fotografije, odnosno video zapise, da bi ih omaškom distribuirali putem JavaScript fajla, koji su hakeri lako mogli da prigrabe, objašnjava "Verdž".

Fejsbuk je izgleda, jednostavno nesigurna i nebezbedna platforma, jer je nakon Kembridž Analitika skandala mreža saopštila da će ispitati svako moguće “curenje“ podataka bilo koje vrste, nakon čega je ispitano na hiljade aplikacija, a 200 njih označeno kao rizično i uklonjeno sa Fejsubuk platforme.

Nijedna od tih aplikacija nije u ovom slučaju sporna NameTests aplikacija, preko koje su se izvršavali testovi pomenute nemačke kompanije.

Nije poznato koji sve kvizovi su oštetili korisnike, kao ni to na koji način korisnik možda da proveri da li mu je nalog kompromitovan, tako da, ako ste nekad rešavali neki od kvizova - postoji šansa da je i vaš nalog kompromitovan. Ako neko zaista poseduje podatke o vama, mogao bih da ih iskoristi kad to njemu bude odgovaralo, na način koji poželi…

Moguće je da je ovo izolovan i zaista nesrećan slučaj i da podaci korisnika zaista nisu zloupotrebljeni, ali saznanje da je neko došao u posed naših podataka, odnosno podataka preko 120 miliona korisnika na ilegalan način, ne uliva poverenje ni u kvizove ni u Fejsbuk.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Mondo.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media