ZAKERBERG JE OBEĆAO DA ĆE FEJSBUK BITI BESPLATAN, PA POGAZIO REČ: Uskoro ćemo morati da plaćamo OVAJ SEGMENT na društvenoj mreži!
Foto: AP

uvode naplatu

ZAKERBERG JE OBEĆAO DA ĆE FEJSBUK BITI BESPLATAN, PA POGAZIO REČ: Uskoro ćemo morati da plaćamo OVAJ SEGMENT na društvenoj mreži!

Ovo je šokiralo mnoge

Objavljeno:

Fejsbuk je najavio da će započeti s pilot-projektom kojim će da počne da naplaćuje članstvo u grupama na toj društvenoj mreži.

Kao razlog promene svoje dosadašnje politike bazirane na besplatnoj usluzi, navode želju da pruže podršku administratorima grupa.

- Podstaknuti upitima pojedinih admina Fejsbuk grupa, odlučili smo da je došlo vreme da im pružimo podršku kako bi svoj kvalitetan rad mogli nastaviti u finansijski sigurnijem okruženju - stoji u službenoj izjavi Fejsbuka.

Pilot-projekt koji započinje danas, bit će implementiran na nekoliko Fejsbuk grupa čiji će korisnici dobiti obaveštenje da za dalju participaciju u grupi treba da plate članarinu.

Prema zasad dostupnim informacijama, mesečne cene korištenja svojih platformi određivaće sami administratori, a one će se kretati u rasponu od 4,99 do 29,99 američkih dolara. Pretplata će se moći izvršiti uplatom traženog iznosa putem Fejsbuk aplikacije na iOS i Android telefonima.

- Smatramo da će mera koja je preduzeta da se administratorima omogući zarada za njihov angažman održavanja grupa u konačnici pridoneti i razvoju digitalne zajednice - stoji u saopštenju.

U poslednje vreme velik broj administratora želi da ograniči korištenje sadržaja svojih grupa kako bi dobili bolji uvid u to tko su njihovi korisnici te kako bi mogli optimizovati svoju ponudu.

Takođe, administratori se nadaju da će tako podstaknuti korisnike i svoje članove da plate pristup platformi, kao i pojedine sponzore da se oglašavaju u njihovim grupama.

Jedna od predstavnica Fejsbuk administratora, Sara Mjuler, svojim iskustvom je dala primer kako naplata korištenja grupe može unaprediti njen kvalitet.

Mjuler je pre nekoliko godina počela održavati grupu Očisti moj dom kako bi inspirisala i motivisala druge korisnike da očiste i organizuju svoje životne prostore.

Nedugo nakon osnutka, grupa je postala aktivna zajednica koja je velikom broju korisnika pomogla da reše problem nereda u kući. Upravo ju je to motivisalo da oformi novu grupu Organizuj moj dom, koja bi bila dostupna samo za pretplatnike.

- Od kada sam počela da održavam Fejsbuk grupu Očisti moj dom, bila sam jako motivisana i zadovoljna što mogu svojim iskustvom pomoći drugima. Sa svojom pretplatničkom grupom moći ću korisnicima da ponudim nove projekte, izazove, edukaciju i pomoć koja će biti na višem nivou kvaliteta - rekla je.

Stručnjaci smatraju da je pilot-projekt pokušaj Fejsbuka da testira kako će korisnici reagovati na plaćanje sadržaja, o čemu se u poslednje vreme sve češće nagađa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.