EVROPSKI PARLAMENT BESAN NA ZAKERBERGA: Na OVA PITANJA je izbegao da ODGOVORI!
Foto: Reuter

SVEDOČENJE ZBOG SKANDALA

EVROPSKI PARLAMENT BESAN NA ZAKERBERGA: Na OVA PITANJA je izbegao da ODGOVORI!

Šta to Fejsbuk krije?

Objavljeno:

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg izvinio se članovima Evropskog parlamenta zbog uloge njegove kompanije u skandalu sa firmom "Kembridž analitika", kao i zbog lažnih vesti kojih ima dosta na Fejsbuku.

Zakerberg se izvinio zbog toga što su mogućnosti Fejsbuka zloupotrebljene.

Ali njegovo svedočenje nije zadovoljilo članove EU parlamenta, i optužili su ga da je čak izbegao neka njihova pitanja.

Damijen Kolins, političar i Velike Britanije, rekao je da je ovo saslušanje "promašena prilika".

- Na žalost, format ispitivanja dozvolio je Zakerbergu da bira na šta će da odgovori pa je mnoga pitanja izbegao - rekao je on.

A format je bio veoma različit od svedočenja pred američkim Kongresom. Dok su kongresmeni unakrsno ispitivali Zakerberga, poslanici EU parlamenta su ga ispitivali svi istovremeno.

Tako je Zakerberg proveo 22 minuta dok je samo pregledao sva pitanja, a onda je odgovarao na ona koja je hteo. Nekoliko političara je bilo frustrirano, i optužili su Zakerberga da je namerno izabrao taj format ispitivanja. Međutim, iz Fejsbuka su odmah za BBC demantovali da su sami birali format, što je ubrzo i potvrđeno.

A na koja to pitanja Zakerberg nije odgovorio?

On nije hteo da kaže da li je Fejsbuk monopol, kao ni šta kompanija planira da uradi sa podacima sa "Whatsapp" aplikacije, koja je isto u njegovom vlasništvu. Nije odgovorio ni da li bi podaci korisnika Fejsbuka trebalo uopšte da se prikupljaju.

Jedan poslanik, Gaj Verhofštat, pitao je Zakerberga da li želi da ga istorija pamti kao "genija koji je stvorio digitalno čudovište", a Zakerberg na tu primedbu takođe nije rekao ništa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.