FEJSBUK POČEO RAT PROTIV POLITIČARA! Evo šta je plan!
Nova promena vezana je za oglašavanje, Foto: AP

ŽESTOK UDARAC NA LAŽNE VESTI

FEJSBUK POČEO RAT PROTIV POLITIČARA! Evo šta je plan!

Fejsbuk je objavio nekoliko promena koje će povećati transparentnost oglašavanja u političke svrhe

Objavljeno:

Kako bi smanjio štetu za sopstveni ugled, ali i minimizirao mogućnost da se njihova društvena mreža ponovo iskoristi za širenje lažnih vesti i manipulisanje izborima i referendumima, u Fejsbuku gotovo svakodnevno najavljuju neke nove promene. Ovoga puta objavili su nova pravila koja će se odnositi na oglase vezane uz političke kampanje, izbore i slične situacije.

U slučajevima kada će neko hteti da plati oglas na Fejsbuku koji se tiče postizanja političkih ciljeva, takvi će oglasi morati da budu jasno označeni. Isto tako moraće biti vrlo jasno istaknuto ko je za njih platio, kako se birači ne bi (namerno ili slučajno) dovodili u zabludu. Prve promene u označavanju političkih reklama korisnici Fejsbuka počeće, jasno, u SAD-u, već tokom ovog proleća.

Osim u slučajevima političkih oglasa za razne izbore, na isti način biće označeni i oglasi koji promovišu pojedine strane na referendumima (poput Bregzita ili referenduma o abortusu u Irskoj) ili propagiraju neke slične ideje koje imaju veći uticaj na društvo.

Povećanje transparentnosti i odgovornosti za sadržaje objavljene na Fejsbuku zahvatiće i vlasnike stranica (Pages) koje imaju veliki broj pratilaca. Iz kompanije su objavili kako će svi administratori "velikih" stranica (nije objavljen broj pratilaca koji se smatra velikim) morati da potvrde svoj identitet. To bi trebalo da omogući da oni koji stranice vode s lažnih profila više na njima ne mogu da objavljuju nikakav sadržaj. Samim tim kvaliteta i istinitost objava trebalo bi da se povećaju.

Bonus video

KO NE BI VOLEO DA MU JE OVO DEDA! I sa njim na hevi metal koncerte da ide!

(Espreso.co.rs/ Izvor: Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.