OSNIVAČ WHATSAPPA NAPAO FACEBOOK: Pozvao ljude da urade nešto NEČUVENO!
Facebook sve više "tone", Foto: ap/jeff chiu

oprez

OSNIVAČ WHATSAPPA NAPAO FACEBOOK: Pozvao ljude da urade nešto NEČUVENO!

Facebook suočen s krizom poverenja javnosti koja bi mogla uništiti kompaniju

Objavljeno: 12:27h

Facebook ovih dana trese velika kriza. Vrednost najpoznatije svetske društvene mreže pala je za 37 milijardi dolara, a njen vlasnik Mark Zuckerberg izgubio je šest milijardi dolara. Usprkos velikom padu, Fejs je ostao jedna od najvrednijih svetskih kompanija s vrednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Kratko i jasno

Suosnivač WhatsAppa Brian Acton na Twitteru je objavio jednostavan status:

- Vreme je. Obrišite Facebook. -

Facebook je u februaru 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara i time nastavio sa svojim monopolom na tržištu. WhatsApp je danas najraširenija svetska mobilna aplikacija za razmenu poruka, fotografija i video zapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Acton je napustio WhatsApp u septembru prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, čiji je cilj razviti tehnologiju koja štiti slobodno izražavanje i omogućiti sigurnu globalnu komunikaciju.

Osim Actona, Facebook je prozvao i Zuckerbergov bivši mentor Roger McNamee. On je izjavio da je Fejs suočen s krizom poverenja javnosti koja bi mogla uništiti kompaniju. Brisanje Facebook profila možda nije opcija za svakoga, no oni koji se žele odvojiti od te platforme mora će izbrisati aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka, WhatsApp i Instagram.

Skandal globalnih razmjera: Bez dopuštenja uzimali podatke od 50 miliona ljudi?

Facebookov pad deonica posledica je skandala vezanog uz američke predsedničke izbore 2016. godine. Naime, otkriveno je kako je Cambridge Analytica (CA), kompanija specijalizovana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i uticaj na glasanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Iz Facebooka su istakli da je aplikacija mogla imati pristup i podacima "prijatelja" korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili račun kompanije i aganžovali stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

Bonus video:

(VIDEO) OVAKO TREBA DA IZGLEDA SAVRŠENO JUTRO! Pod uslovom da ste spretni kao ova devojka!

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.