FEJSBUK ZNA SVE O VAMA IAKO NISTE NA NJEMU: Procurili šokantni detalji o najvećoj društvenoj mreži!
Fejsbuk prati i one korisnike koji nemaju nalog na društvenoj mreži, Foto: AP

zabrinjavajuće

FEJSBUK ZNA SVE O VAMA IAKO NISTE NA NJEMU: Procurili šokantni detalji o najvećoj društvenoj mreži!

Ima uvid u sve tajne korisnika interneta

Objavljeno: 03.03.2018. 17:42h
  • 189

Fejsbuk može da prati svaki vaš pokret online čak i ako nikada niste bili na njegovog stranici. Kako piše britanski Dejli Mejl, Fejsbuk prati čak i one korisnike interneta koji nemaju nalog na toj društvenoj mreži.

Firma Marka Zakenberga tvrdi kako koristi te informacije za ciljane oglase i sadržaj na temelju vaših preferencija, kao i za sigurnosne svrhe.

Fejsbuk koristi podatke prikupljene od 1,4 milijarde svakodnevnih aktivnih korisnika širom sveta kao osnovu za algoritme koji povezuju oglašavanje i druge materijale s online profilom osobe. Može prikupiti podatke o svakom elementu vašeg digitalnog identiteta na mreži, od istorije korišćenja pretraživača, četa do fotografija koje ste postavili i slali preko servera.

Fejsbuk prati i one korisnike koji nemaju nalog na društvenoj mreži
Fejsbuk prati i one korisnike koji nemaju nalog na društvenoj mreži foto: EPA

Fejsbuk takođe koristi i plug-inove i kolačiće društvenih medija. Radi se o sistemima praćenja koji posmatraju korisnikovu aktivnost na internetu, kako bi pokupili podatke preko web stranica trećih stranaka.

Svaki put kad lajkujete ili delite Fejsbuk sadržaj ili odete sa stranice s Facebook oglasima vas posmatraju, čak i ako niste potpisali članstvo u toj društvenoj mreži. Čak i ako nikada niste zakoračili na Fejsbuk, oni su i dalje u stanju da prate vaše navike surfovanja bez da vi to znate.

Više od 10.000 veb stranica koristi nevidljive tragače - Pixele, koji snimaju sve o posetiocima. To uključuje sve podatke, od operativnog sistema koji koristite do vaše IP adrese i aktivnosti na internetu. To pruža Fejsbuku uvid u sve, od toga gde se nalazite, vrste stranica koje volite da posećujete i koliko vremena provedete na njima.

Bonus video:

(Espreso.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media