Velike su šanse da imate OPASNOG PSIHOPATU među Fejsbuk prijateljima! Otkrivamo kako da ga razotkrijete!
Pročešljajte statuse vaših prijatelja na Fejsu, Foto: AP

otvorite oči

Velike su šanse da imate OPASNOG PSIHOPATU među Fejsbuk prijateljima! Otkrivamo kako da ga razotkrijete!

Psihopate su i te kako prisutne na društvenim mrežama

Objavljeno: 22.01.2018. 09:59h
  • 53

Istraživanja su pokazala da osobe koje pokazuju znakove narcizma, psihopatije i sadizma češće kažu da je uznemiravanje na internetu njihova omiljena aktivnost.

Procenat psihopata na svetu iznosi oko jedan posto, što znači da ako imate stotine prijatelja na Fejsbuku, postoji velika šansa da među njima ima i onih koji pokazuju znakove psihopatije, piše Business Insider.

Kako ih prepoznati?

Postoje neki očigledni znakovi psihopatije poput onoga da takve osobe uglavnom ne brine objava provokativnog ili otrovnog sadržaja. Psihopate imaju nešto što se može nazvati "otpor na haos", što znači da oni ne beže od drame. Svakako, njih ponekad hrani činjenica da drugima uzrokuju stres i neugodu.

Ali ima i nešto suptilnijih znakova. Prema jednoj studiji od 6742 učesnika, koja je objavljena u časopisu Computers in Human Behavior, ljudi koji postižu visoke rezultate na testovima psihopatije, uglavnom češće pišu postove o vlastitim potrebama i zadovoljstvima. Takođe, češće pišu o vlasti i politici.

Psihopate prosto uživaju da kritikuju vlast i bave se politikom
Psihopate prosto uživaju da kritikuju vlast i bave se politikomfoto: Stock Shutterstock

Za to naučnici imaju dva objašnjenja. Prvo je to da psihopate teže temama koje su vezane uz vlast, moć i kontrolu, a ujedno ih uzbuđuje i to što takve teme najčešće izazovu rasprave i "drame" u komentarima.

Drugo objašnjenje je to da su previše izloženi političkom materijalu na društvenim mrežama što kod njih izaziva, odnosno oslobađa psihopatske tendencije. Na primer, ako imate prijatelja koji stalno objavljuje članke o "kontroverznim" temama, moguće je da se on sa njima uopšte i ne slaže, ali da ga uzbuđuje haos koji izazove objavom.

Još jedan znak da imate psihopatu među prijateljima je to da oni češće objavljuju kratke statuse s kratkim rečenicama. Jedna teorija kaže da to rade da bi mogli da imaju više kontrole nad tim kako ih drugi vide jer s njima dele jako malo informacija.

Još jedna studija pokazala je da muškarci i žene koji pokazuju znakove psihopatije pokazuju i viši nivo težnje ka samokontroli, samopromociji, agresiji i neiskrenosti na Fejsbuku.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media