KRAJ MANIPULACIJE? Fejsbuk počinje da označava lažne vesti!
Foto: Reuters

samo istina

KRAJ MANIPULACIJE? Fejsbuk počinje da označava lažne vesti!

Fejsbuk je takođe predstavio i novu sekciju gde objašnjavaju kako neku priču označiti kao spornu, a postoji i uputstvo kako korak po korak čitaoci da označe sporne informacije
Objavljeno:

Društvena mreža Fejsbuk, koju su mnogi kritikovali zbog širenja lažnih vesti tokom poslednjih predsedničkih izbora u SAD, pronašla je način kako da reši ovaj problem. Naime, oni su počeli da označavaju sve vesti sumnjivog sadržaja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovo tagovanje je kompanija najavila u decembru 2016. godine, a od sada će svaku vest, partnerske firme, koje se bave kontrolom istinitosti sadržaja, da proveravaju. Ukoliko barem dve firme ustanove lažnu vest, na početnoj strani (news feed-u) će ispod vesti stajati upozorenje.

Ne padajte na lažne trikove: Ovo je jedini način da pojačate Wi-Fi signal! (GIF)

Ovakve vesti Fejsbuk neće direktno prozvati da su lažne, već će ih tagovati kao sporne. Označavanje je moguće od strane korisnika, ali još nije dostupno u svim zemljama, međutim iz kompanije navode da će uskoro svi moći da ga koriste.

Novi sistem će korisnicima da olakša da označe priče koje su možda lažne. One će zatim biti pregledane od strane firmi koje su zadužene za to i ukoliko se ispostavi da su potencijalno lažne, biće označene kao sporne, piše Business Insider.

foto: Reuters

Fejsbuk je takođe predstavio i novu sekciju gde objašnjavaju kako neku priču označiti kao spornu, a postoji i uputstvo kako korak po korak čitaoci da označe sporne informacije.

Kada se Fejsbuk dovodio u vezu sa objavama neproverenih infomracija u vezi sa američkim izborima, Mark Zakerberg je odbijao takve optužbe.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Izjavio je kako je prilično glupo tvrditi da su lažne vesti uticale na konačni izborni rezultat.

Kasnije je promenio ipak izjavu rekavši da oni kao kompanija imaju veću odgovornost od samog stvaranja tehnologije kroz koju prolaze informacije.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.