Ovim uređajem bi VAŠI kućni ljubimci mogli da zovu POMOĆ! (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen

spasonosno!

Ovim uređajem bi VAŠI kućni ljubimci mogli da zovu POMOĆ! (VIDEO)

"Mislimo da bi to stvarno moglo da promeni živote i učini ih boljima"

Objavljeno: 02.07.2017. 09:21h

Naučnici u SAD rade na razvoju ekrana osetljivog na dodir koji bi mogli da koriste i psi trenirani da pozovu pomoć ili pošalju hitnu poruku.

NOVI KINESKI IZUM: Bionička riba za vas pravi podvodne fotke i snima 4K video! A ako se izgubi...

Posle prsluka sa dodatkom koji pas mora da zagrize kako bi poslao hitnu poruku ili tačnu lokaciju, ekrani bi bili novi način da ljubimci pozovu pomoć u slučaju da vlasnicima pozli ili da im zatreba pomoć pri ustajanju, prenosi Daily Mail. Projekat vodi Melodi Džekson koja je direktorka laboratorije za interakciju računara i životinja na Univerzitetu Džordžija Tek.

- Pas bi mogao da dođe do ekrana i aktivira niz ikona koje bi pozvale hitnu službu na vašu lokaciju. Mislimo da bi to stvarno moglo da promeni živote i učini ih boljima - rekla je Džekson. Ona dodaje da bi ovakvu tehnologiju uz pse za pomoć mogli da koriste i sasvim obični ljubimci. Ispričala je za CNN kako su pre par godina otkrili kako razne grupe pasa imaju posebne informacije koje treba preneti, a nisu imali pouzdan način za to. Tu su odlučili da se fokusiraju na tehnološka rešenja.

Džekson je sa svojim timom trenirala škotsku ovčarku Skaj da na velikom ekranu nosom aktivira brojeve 911 čim čuje reč 'pomoć'. Tada bi računar mogao da pozove hitnu službu, člana porodice ili nekog trećeg.

Boju dugmadi, njihov broj i veličinu naučnici pokušavaju što više da prilagode psima i kako što bolje da optimizuju tehnologiju. Ceo projekat je još u fazi prototipa, ali naučnici se nadaju da bi ova rešenja uskoro mogla da stignu na tržište.

(Espreso.rs / SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media