Dačić: Gradonačelnik neće biti iz SPS
Ivica Dačić, Foto: EPA

logično

Dačić: Gradonačelnik neće biti iz SPS

"Naša lista nije bila u žiži u ovoj kampanji i normalno je da se deo birača odlučuje za one za koje je sigurniji da će pobediti. Vučić je stavljen u prvi plan, a mi smo imali svog kandidata, nisam ja bio u prvom planu tokom kampanje'

Objavljeno:

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio da veruje da će nastaviti saradnju sa SNS u Beogradu i odbacio mogućnost da novi gradonačelnik bude iz redova socijalista.

Dačić je rekao da je sinoć posetio štab SNS i da je čestitao Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi dodajući da su se njih dvojica sastali i jutros, ali da nisu razgovorali o formiranju vlasti u Beogradu.

''Imali smo sastanak o nekim drugim temama. Kada je reč o konkretnim rešenjima u gradu, čekaće se da se proglase rezultati, da se vidi da li se neko žalio, da li će biti ponavljanja na nekim biračkim mestima... Tako da sačekajmo tih 50 dana koje je spomenuo Vučić'', kazao je Dačić novinarima u beogradskom naselju Ovča gde je prisustvovao uručenju ključeva stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Dačić je izričito odbacio mogučhnost da prvi čovek prestonice bude član SPS čak i kada bi im, kako kaže, Vučić to ponudio. ''Nismo to zaslužili. Oni su pobedili i treba da imaju svog gradonačelnika", naglasio je Dačić. Upitan koga bi izabrao za gradonačelnika između Siniše Malog, Gorana Vesića i Irene Vujović, koji se spominju kao glavni kandidati, Dačić je odgovorio da Vučić kao predsednik najveće stranke koja je pobedila treba da donese tu odluku. Na pitanje novinara da li je zadovoljan izbornim rezultatima budući da je SPS u odnosu na 2014.dobio duplo manje glasova, Dačić je rekao da su beogradski izbori bili ''čistilište'' za tradicionalne partije ističući da je, uz SNS, partija na čijem je čelu jedina koje je preživela. Dačić smatra i da je opozicija nanela sebi štetu time što je, kaže, Vučića "gurnula" u gradsku kampanju govoreći da su beogradski izbori za lidera SNS "biti ili ne biti'' i da će ga na njima srušiti.

"Naša lista nije bila u žiži u ovoj kampanji i normalno je da se deo birača odlučuje za one za koje je sigurniji da će pobediti. Vučić je stavljen u prvi plan, a mi smo imali svog kandidata, nisam ja bio u prvom planu tokom kampanje'', naveo je Dačić.

To što je SPS na lokalnim izborima u Beogradu 2016. imao oko 65.000 glasova, a da sada ima oko 50.000, Dačić je objasnio time da su kandidati grupa građana u nekim opštinama ''uzeli'' značajan deo biračkog tela SPS. Prema njegovim rečima SPS iz toga treba da izvuče pouke i da targetira s kim treba da vodi političku borbu u narednom periodu. Govoreći o rezultatima jučerašnjih izbora, Dačić je podsetio da je SPS u Aranđelovcu osvojio 12 odsto što je, kaže, dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016., kao i da je SPS u Boru i Sevojnu pobedila u koaliciji sa SNS. Istakao je da je SPS u svim beogradskim opštinama prešla cenzus i da je najbolji rezultat ostvarila u Lazarevcu. ''Naši rezultati su daleko bolji nego što je ovaj u Beogradu. Ali takvi su je se u datom političkom trenutku unapred znalo ko će pobediti. Za SPS su glasalo iz najčvršćeg uverenja bez obzira što su glasači znali da nećemo pobediti'', naznačio je Dačić.

BONUS VIDEO:

Đorđo Žujović, Espreso tviter

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.