VOZILI SMO PATKOMOBIL KROZ BEOGRAD S NAJLUĐOM EKIPOM U GRADU: Svi su gledali u nas iz jednog razloga! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

atrakcija

VOZILI SMO PATKOMOBIL KROZ BEOGRAD S NAJLUĐOM EKIPOM U GRADU: Svi su gledali u nas iz jednog razloga! (VIDEO)

Luda vožnja!

Objavljeno:

Inicijativa "Ne davimo Beograd" odlučila je da problemima Beograđana pristupi iz drugačijeg ugla, i kako kažu, da građanima pokažu da su uz njih u svakodnevnim borbama.

Oni su pre nekoliko dana na ulice Beograda izvezli svoje novo specijalno oruđe - patkomobil.

Ekipa Espresa provozala se patkomobilom i tom prilikom porazgovarala s Milošem Injcem iz Inicijative Ne davimo Beograd.

On nas je upoznao s ciljevima patkomobila, otkrio otkud ova ideja, ali i da li je vožnja patkomobilom samo smišljen potez pred beogradske izbore ili dugoročni plan, koji će se nastaviti i nakon izborne trke.

Novinarke Espresa u vožnji patkomobilom
Novinarke Espresa u vožnji patkomobilom foto: Filip Plavčić

Patkomobil nas je pokupio u centru grada i krenuli smo u "patrolu" Beogradom.

Patkomobil došao po novinare Espresa
Patkomobil došao po novinare Espresa foto: Filip Plavčić

Patkomobil kao ideja postoji poslednja tri meseca, a najveći problem ekipi iz Ne davimo Beograd bio je pronaći automobil, objašnjava Miloš. Međutim, kako kaže, pre manje od mesec dana dobili su ovo vozilo kao donaciju od prijatelja i tako je najneobičnije prevozno sredstvo u prestonici krenulo s obilaženjem problematičnih lokacija.

- Ono što nam nikad ne manjka su kreativni ljudi, pa su tako za skoro dve nedelje sredili patkomobil da izgleda baš onako kako smo zamislili. A kad vidimo reakcije ljudi kada nas susretnu na ulici, jasno je da je ideja pun pogodak. Tražili smo način da prodremo u javnost što interesantnije, a novca za reklame i bilborde nemamo, tako da smo odlučili da napravimo nešto ovako - objašnjava Miloš.

Miloš Injac iz Inicijative Ne davimo Beograd
Miloš Injac iz Inicijative Ne davimo Beograd foto: Filip Plavčić

On dodaje da je cilj patkomobila obilaženje kritičnih mesta u gradu i da su glavne "tačke" već obeležene. Pored toga, ideja je da građani javljaju patkomobilu kada imaju neki problem ili vide da se nešto dešava, kaže Miloš.

- Nažalost, patkomobil ne može da reši problem, ali će poslati poruku da smo videli taj problem i da radimo na rešenju. To je ono što je pokazalo rezultate do sada. Kad god su različite institucije videle nas da smo se uključili u rešavanje nekog problema, oni taj problem shvate ozbiljnije. Važno nam je da ljudima stavimo do znanja da ćemo se i mi uključiti u njihov problem i da pružamo podršku onima koji se za određene stvari već bore.

"Patkomobil je tu da pošalje poruku - gledamo vas"

Patkica
Patkica foto: Filip Plavčić

Kako objašnjava naš sagovornik, patkomobil će nastaviti da patrolira gradom i nakon izbora. Ova akcija je zamišljena tako da traje i postane jedan od prepoznatljivih načina borbe Inicijative Ne davimo Beograd.

Patkomobil je u stvari automobil marke "reno 4 GTL", a ovako "skockan" izaziva pažnju građana u šta smo se uverili tokom vožnje. Osmesi i mahanje potvrdili su pozitivne reakcije.

Jedan od učesnika u saobraćaju, oduševio se kada je video patkomobil
Jedan od učesnika u saobraćaju, oduševio se kada je video patkomobil foto: Filip Plavčić

Kako su naveli iz Inicijative, patkomobil je "poslednji krik tehnike i sva je prilika da će "lansirati" Inicijativu u Gradsku skupštinu".

Patkomobil, najneobičini automobil u gradu
Patkomobil, najneobičini automobil u gradu foto: Filip Plavčić

Iz grupe građana Ne davimo Beograd poručuju da su potpuno sigurni da će preći cenzus, a da im podrška građana, koja je objašnjavaju, još očiglednija nakon lansiranja patkomobila.

Tokom vožnje obišli smo izložbu Koraksovih karikatura ispred Skupštine grada, i danas se s nama patkomobil, po prvi put, parkirao na samom ulazu u gradsku skupštinu.

Patkomobil
Patkomobil foto: Filip Plavčić

Prva dama koja je provozala patkomobil je Ksenija Radovanović, nosilac liste Inicijative "Ne davimo Beograd".

Pored Ksenije, u ulozi vozača najinteresantnijeg prevoznog sredstva u Beogradu oprobala se i naša koleginica Milica. Novinarka Espresa, iako ne toliko iskusan vozač, skupila je hrabrost i krenula u avanturu patkomobilom:

- Osim njegovog spoljašenjeg izgleda, patkomobil je apsolutno poseban i iznutra. Jedva sam se uhvatila u koštac s ručnom (ko razume shvatiće :)). Nedostatak suvozačevog mesta primorao me je da u patkomobil uđem na zadnja vrata. Ipak, osmesi i pozitivne reakcije prolaznika, dali su mi snage da vožnju izguram do kraja. Da mi je neko rekao da ću ikada voziti PATKOMOBIL, ne bih mu verovala! Ali, zato postoji ona stara - nikad ne reci nikad!

Pogledajte kako smo se mi proveli:

BONUS VIDEO:

(Milica. Božinović / Milica Drinčević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.