Predstavnici SDP položili cveće na spomenik Dimitriju Davidoviću
Ljajić je rekao da je neophodno da u demokratskoj proceduri imamo jednu vrstu rasprave o ovom aktu, Foto: Zorana Jevtić

beogradski izbori

Predstavnici SDP položili cveće na spomenik Dimitriju Davidoviću

On je ocenio da je Srbiji potreban novi, demokratski ali i ustav do koga će se "doći kroz jednu demokratsku debatu u demokratskoj proceduri"

Objavljeno:

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i kandidati za odbornike SDP Srbije na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volim Beograd" položili su danas, uoči Dana državnosti, cveće pred Spomenik tvorcu Sretenjskog ustava Dimitriju Davidoviću, na Zemunskom keju. Ljajić je novinarima posle polaganja cveća rekao da je ta partija time htela pre svega da podseti na ljude koji su, kako je rekao, svojim idejama i delima očito bili ispred vremena u kojem su živeli.

- Imajući u vidu da je Sretenjski ustav u to vreme bio slobodouman, demokratski i napredan akt, jedan od prvih ustava u Evropi i svakako prvi moderan ustav Srbije a čak prvi ustav takve vrste na Balkanu, hteli smo da pošaljemo poruku o važnosti najvišeg pravnog akta za jednu zemlju što je svakako aktuelno i u današnje vreme - istakao je Ljajić.

On je ocenio da je Srbiji potreban novi, demokratski ali i ustav do koga će se "doći kroz jednu demokratsku debatu u demokratskoj proceduri". - Neophodno je da u demokratskoj proceduri imamo jednu vrstu rasprave o najvažnijem i najvišem pravnom aktu zemlje, sa ciljem da se ostvari što veći stepen saglasnosti kako se taj ustav ne bi menjao svakih 10 ili 20 godina, a zavisno od dnevnopolitičkih potreba i interesa i zavisno od toga ko je u tom trenutku na vlasti - kazao je Ljajić.

Kako je rekao, bolje je da ta procedura traje i duže ali da na kraju rezultira jednim tekstom ustava koji ce "živeti više političkih generacija i na kraju krajeva više vlasti, bez obzira bile ona na levici ili desnici". Ljajić je dodao da se u programu SDP promoviše takozvani "ustavni patriotizam što znači da se patriotizam građana pokazuje odanošću vrednostima ustavnog poretka".

Bonus video:

Miljan Damjanović, intervju

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.