NE DAVIMO BEOGRAD: Otpad nije problem nego resurs - Predstavljanje programa Ne davimo Beograd na ulazu u deponiju u Vinči!
Oni se zalažu za novi pravičniji sistem naplate otpada, Foto: Promo

beogradski izbori

NE DAVIMO BEOGRAD: Otpad nije problem nego resurs - Predstavljanje programa Ne davimo Beograd na ulazu u deponiju u Vinči!

Inicijativa Ne davimo Beograd, u svom programu za Beograd, zalaže se za poništavanje štetnih ugovora

Objavljeno:

Inicijativa Ne davimo Beograd predstaviće u ponedeljak, 12. februara u 14:30 časova, svoj program za tretman otpada na ulazu u deponiju u Vinči, kod glavne kapije.

Privatizacija deponije u Vinči i izgradnja spalionice za grad Beograd donose ogromne finansijske obaveze (od preko 38 miliona evra godišnje), kako za sam Grad tako i za kućne budžete građana i građanki. Ako ste do sada plaćali račun za odnošenje otpada 150 dinara, u skoroj budućnosti ćete za ovu stavku izdvajati 600 dinara. To je poskupljenje od čak četiri puta. Ova ekološka i ekonomska katastrofa će imati dugoročne i nesagledive posledice po budžet Grada i živote građana. Zbog svega toga smo odlučili da baš na ovom mestu predstavimo deo programa Inicijative Ne davimo Beograd koji otpad ne tretira kao problem nego kao resurs.

Oni se zalažu za novi pravičniji sistem naplate otpada - po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice. Ovaj sistem podstiče građane i građanke da više sortiraju otpad. Uvešćemo sistem za sortirano sakupljanje otpada, koji će podstaći reciklažu i kompostiranje. Tako će, kažu, omogućiti pokretanje zelene ekonomije, što predstavlja ekološki prihvatljiviji, ekonomičniji i održiviji sistem za upravljanje otpadom, uz otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji. Želimo sistem integrisanog upravljanja otpadom na celoj teritoriji Beograda. Radićemo na unapređenju infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada u svim delovima Beograda, posebno u prigradskim područjima koja trenutno nisu deo sistema za prikupljanje otpada i gde nastaju divlje deponije.

Inicijativa Ne davimo Beograd, u svom programu za Beograd, zalaže se za poništavanje štetnih ugovora i formiranje nezavisne komisije koja će preispitati sve ugovore koji nanose štetu gradu i ugrožavaju zdravlje građana: od nakaradnog “Beograda na vodi” do spalionice za deponiju u Vinči.

foto: Promo

Beogradu je neophodan potpuno drugačiji pristup tretmanu otpada, koji će u potpunosti iskoristiti ovaj resurs, smanjiti zagađenja i uposliti ljude.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.