Održana konferencija podrške Ne davimo Beograd: Građanski front u Beogradu!
Podrška inicijativi Ne davimo Beograd, Foto: Promo

beogradski izbori

Održana konferencija podrške Ne davimo Beograd: Građanski front u Beogradu!

Na konferenciji su govorili o neophodnosti lokalnog organizovanja

Objavljeno:

Danas je održana konferencija „Građanski front u Beogradu“ na kojoj su predstavnici lokalnih pokreta iz Kraljeva, Niša i Zrenjanina, zajedno sa predstavnicima inicijative Ne davimo Beograd govorili o neophodnosti lokalnog organizovanja i delovanja građana u odbrani javnih dobara, borbi protiv korupcije, rešavanju komunalnih problema, privatizacije komunalnih usluga, ali i o potencijalu koji građanski pokreti imaju za rešavanje ovih pitanja. Na ovaj način, organizacije koje čine Građanski front uputile su podršku inicijativi Ne davimo Beograd pred nastupajuće beogradske izbore.

Profesor Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, govorio je o veoma teškom stanju u privredi, nezaposlenosti i teškim uslovima života građana, kako Niša, tako i drugih gradova Srbije.

- Političke partije više ne vrše onu funkciju zbog kojih su nastale. One ne štite interese građana već se bave samo sopstvenim interesima. Građani to osećaju i zato se i udružuju. Nama nije cilj vlast i učešće na funkcijama nego rešavanje problema koji nas sve muče, a kojima se niko ne bavi. Zato imate i ove panične reakcije iz partija na pomen građanskih pokreta, jer im se napokon građani mešaju u posao, kvare ustaljene šeme i dilove - rekao je.

foto: Promo

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva predstavio je borbu Kraljevčana protiv nepravde oličene u nepodnošljivim uslovima života i rada u svom gradu.

- Promena mora doći sa lokala, jer se na lokalu poznaju i prepoznaju ljuidi. Artikulisani krik pojedinaca, na zajedničku nepravdu naziva se građanska inicijativa i to smo došli da podržimo u Beogradu. Nemojte se samo boriti za vlast, očuvajte čast u ovom delu srbije - Istakao je Voštinić nastavivši da govori i o izbornom uspehu Lokalnog fronta koji je rezultirao ulaskom u skupštinu grada Kraljeva, ali i o brojnim problemima koji prate rad lokalnog parlamenta gde se jednako kao i u javnosti guši svaki pokušaj dijaloga i argumentovane rasprave od strane vladajuće većine.

Dušan Kokot iz Zrenjanina preneo je podršku Nezavinog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i udrženja gradjana Banat iz Zrenjanina, istakavši da su i do sada podržavali sve akcije inicijative jer nemaju pravo da ćute na nepravde koje vide i koje osećaju zajedno sa svim građanima.

foto: Promo

- Građanin je taj koji suštinski mora da uzme život u svoje ruke. Građani imaju snage da rešavaju probleme ukoliko se udruže, a to je ono čega se i vlast najviše plaši i zato i ulaže ogroman trud da sabotira i spreči delovanje građanskih pokreta. Zrenjanin je grad koji 15 godina nema pijaću vodu i mi to ne možemo dozvoliti i ćutati. Normalizacija ovakve teške situaciju je ono što je najopasnije - poručio je Kokot.

Svi govornici na konferenciji istakli su veliki optimizam po pitanju izbornog rezultata inicijative Ne davimo Beograd i izrazili očekivanja da će ovi izbori biti početak kraja bahate i kriminalne vlasti u svim gradovima Srbije.

- Ovom konferencijom otvoren je izborni štab inicijative Ne davimo Beograd u bulevaru Despota Stefana 34b koji će u periodu predizborne kampanje služiti kao mesto okupljanja i zajedničkog rada na promeni koja dolazi za Naš grad - navode iz ove inicijative.

Bonus video:

Miljan Damjanović, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.