ŠTA RADITE BRE: Personalni asistenti i lični pratioci za svu decu bez čekanja
Bastać je rekao da je to ljudska obaveza, Foto: Privatna arhiva

beogradski izbori

ŠTA RADITE BRE: Personalni asistenti i lični pratioci za svu decu bez čekanja

Bastać smatra da u kakvom društvu živimo najbolje govori odnos prema deci

Objavljeno:

- Duge liste čekanja za lične pratioce deci, kojoj je za svakodnevni život stručna pomoć neophodna, sramota su ne samo za aktuelnu gradsku vlast već i za čitav grad, jer o tome u kakvom društvu živimo najbolje govori naš odnos prema deci - rekao je na današnjoj konferenciji za medije Marko Bastać, nosilac liste odbornika "Šta radite bre" na gradskim izborima.

- Gradski menadžer Goran Vesić hvali se kako je obezbedio personalne asistente i lične pratioce za 315 dece, a zaboravlja da spomene beskonačne liste čekanja koje su sramota za sve nas i zbog kojih su porodice tih mališana prisiljene da se na različite načine snalaze. Ovo mora da se hitno promeni. Predlažemo da na nivou grada, kroz jasan sistem koordinacije svih institucija kojima je to posao, utvrdimo sve one kojima je pomoć personalnih asistenata i ličnih pratioca neophodna. Zatim da u saradnji sa specijalizovanim institucijama i fakultetima napravimo baze osposobljenih i motivisanih personalnih asistenata i ličnih pratioca. Ovo je naša ne samo zakonska već i ljudska obaveza - upozorio je Marko Bastać.

- Finansiranje ove aktivnosti, osim na bazi ušteda koje su moguće ako ukinemo besmislene projekte poput novogodišnje rasvete od pet meseci, obezbedićemo i kroz fondove solidarnosti. Uz dodatnu edukaciju učitelja i nastavnika i prilagođene udžbenike moguće je realizovati inkluzivni model obrazovanja za koji smo se kao društvo opredelili. Dodatno predlažem da se u koordinaciji sa grupama građana i nevladinim organizacijama na nivou opština otvore besplatna savetovališta za porodice dece koja imaju smetnje u razvoju. Briga društva o njima mora biti trajna kategorija i samo ako se svi zajedno uključimo u te programe možemo poslati poruku da je Beograd dom svih nas - rekao je Bastać.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.