NE DAMO VINČU: Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd uručili Abramoviću žutu patku!
Predstavnici inicijative, Ne davimo Beograd uručili Abramoviću žutu patku!, Foto: Petar Lazović

Spalionca nije rešenje!

NE DAMO VINČU: Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd uručili Abramoviću žutu patku!

Prema ugovoru sa konzorcijumom Suez-Itochu, Beograd se obavezao da će u narednih 30 godina za tretman otpada ovom privatnom investitoru isplatiti najmanje milijardu i 150 miliona evra

Objavljeno:

Danas smo uručili žutu patku, Filipu Abramoviću, pomoćniku ministra zaduženom za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, koji je je dan od odgovornih za katastrofalno štetan ugovor za izgradnju spalionice na deponiji u Vinči, saopštili su iz inicijative, "Ne davimo Beograd."

- Filip Abramović učestvovao je na skupu posvećenom temi Javno privatno partnerstvo i koncesije u oblasti zastite zivotne sredine u Narodnoj skupštini republike Srbije, a inicijativa je insistirala da se analiza ugovora o izgradnji spalionice nađe na zvaničnoj agendi ovog skupa. Nastavićemo da se borimo svim sredstvima i na svim poljima da se ovaj katastrofalni ugovor, zbog koga će grad Beograd morati da izdvaja minimum 38 miliona evra godišnje, ne realizuje.

- Prema ugovoru sa konzorcijumom Suez-Itochu, Beograd se obavezao da će u narednih 30 godina za tretman otpada ovom privatnom investitoru isplatiti najmanje milijardu i 150 miliona evra. Na ovaj minimalni iznos treba dodati i sve prateće infrastrukturne troškove, koji nisu mali, kao i povlašćen položaj u plasmanu električne energije dobijene iz otpada. Pored toga, spalionica će četiri do pet puta poskupeti račune građana za tretman i odvoženje otpada i značajno povećati zagađenje vazduha, saopštili su iz inicijative, "Ne davimo Beograd."

Ne davimo Beograd u svom programu za Beograd se zalaže poništavanje štetnih ugovora i formiranje nezavisne komisije koja će preispitati sve ugovore koji nanose štetu gradu i ugrožavaju zdravlje građana: od nakaradnog “Beograda na vodi” pa do spalionice za deponiju u Vinči.

- Plan inicijative Ne davimo Beograd predviđa potpuno odustajanje od spalionice. Mi se zalažemo za novi, pravičniji sistem naplate otpada - otpad će se naplaćivati po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice. Ovaj sistem podstiče građane/ke da više sortiraju otpad. Uvešćemo sistem za sortirano sakupljanje otpada, koji će podstaći reciklažu i kompostiranje. Tako ćemo omogućiti pokretanje zelene ekonomije, što predstavlja ekološki prihvatljiviji, ekonomičniji i održiviji sistem za upravljanje otpadom uz otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji. Želimo sistem integrisanog upravljanja otpadom na celoj teritoriju Beograda. Radićemo na unapređenju infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada u svim delovima Beograda, posebno u prigradskim područjima koja trenutno nisu deo sistema za prikupljanje otpada i gde nastaju divilje deponije.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.